Δύο γάτες σε ένα σπίτι.

Δύο γάτες σε ένα σπίτι.

Ως γνωστόν, «ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Ωστόσο, και οι γάτες φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν κατακτήσει την καρδιά πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι πλάσματα όμορφα, περίεργα, χαδιάρικα αλλά και κτητικά.
Το γεγονός αυτό, πολλές φορές φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη για εκείνους που έχουν ήδη μία γάτα και σκέφτονται να υιοθετήσουν μια ακόμη.
Πράγματι, οι γάτες δεν είναι αγελαία ζώα και αγχώνονται όταν ένα άλλο ζώο εισβάλλει στον προσωπικό τους χώρο-δηλαδή το σπίτι μας. Παρακάτω, σας συγκεντρώνουμε κάποιους παράγοντες που καθορίζουν τη σχέση των γατιών:

Στείρωση:
Οι γάτες, ειδικά όταν συγκατοικούν, ακόμα και αν είναι του ίδιου φύλου, πρέπει να είναι στειρωμένες. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα μαλώνουν για το ποια θα επιβληθεί στο χώρο, ή η διαμάχη τους θα κρατήσει πολύ λιγότερο. Γενικά, οι στειρωμένες γάτες είναι πολύ πιο ήρεμες. Αν οι γάτες είναι διαφορετικού φύλου, η ανάγκη για στείρωση είναι ακόμα μεγαλύτερη, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.

Ηλικία:
Οι γάτες που έχουν μικρή διαφορά ηλικίας ανάμεσα τους, συνήθως εξοικειώνονται πιο γρήγορα και εύκολα.  Προτιμότερο είναι πάντως, η δεύτερη γάτα να είναι πιο μικρή από την πρώτη. Προσοχή!! Στην περίπτωση που αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε ένα νεαρό γατάκι ενώ έχουμε ήδη μια ενήλικη γάτα σπίτι, δίνουμε μεγάλη προσοχή στη μεταξύ τους σχέση καθώς γατάκια μικρότερα των 2 μηνών δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τις κοινωνικές τους δεξιότητες, δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν και είναι πολύ πιθανόν να κακοποιηθούν ψυχολογικά από τη μεγαλύτερη γάτα, παρουσιάζοντας στη συνέχεια προβλήματα συμπεριφοράς.

Φύλο:
Να υιοθετήσω γάτα του ίδιου φύλου με τη δική μου ή του αντίθετου;  Διχασμός φαίνεται να υπάρχει σε αυτόν τον τομέα αφού υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές (συμπεριλαμβανομένων και των κτηνιάτρων και των εκπαιδευτών) και των δυο απόψεων.  Ωστόσο, στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως γάτες του ίδιου φύλου τα πηγαίνουν καλύτερα.  Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ένας  αρσενικός και μια θηλυκή γάτα δεν μπορούν να συγκατοικήσουν. Εξάλλου, σε πολλά σπίτια ζουν γάτες αντίθετων φύλων και περνάνε υπέροχα! Στην περίπτωση αυτή, η στείρωση είναι μείζονος σημασίας.

Χώρος:
Πριν φέρουμε μια δεύτερη γάτα στο σπίτι, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε τον απαιτούμενο χώρο.
Κάθε γάτα πρέπει να αισθάνεται άνετα και να έχει τον προσωπικό της χώρο ώστε να ηρεμεί, να ξεκουράζεται και να νιώθει ασφαλής.

Προσωπικότητα:
Τέλος, ο χαρακτήρας τόσο της γάτας που έχουμε ήδη, όσο και της γάτας που πρόκειται να υιοθετήσουμε, καθορίζει τη μεταξύ τους σχέση. Μία γάτα αντικοινωνική όπως είναι φυσικό, απαιτεί μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής από ότι μια φιλική.
Σε κάθε περίπτωση, όταν παίρνουμε απόφαση να υιοθετήσουμε μια δεύτερη γάτα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο και προσπάθεια, ώστε οι γάτες να ζήσουν αρμονικά. Τα οφέλη της συγκατοίκησης; ΠΟΛΛΑ!

Παρέα:
Δουλεύετε πολλές ώρες; Λείπετε συχνά από το σπίτι; Η μια γάτα θα κρατάει συντροφιά στην άλλη, θα παίζουν και δεν θα αισθάνονται τόσο έντονα την απουσία σας.

Κοινωνικοποίηση:
Οι γάτες που συναναστρέφονται με άλλα ζώα χαρακτηρίζονται από πνευματική ισορροπία και βρίσκονται σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.

Ηρεμία και απασχόληση:
Το βράδυ ή τις ώρες που η γάτα σας «βαριέται» δεν θα αναζητά πάντα εσάς, ακόμα κι όταν είστε απασχολημένοι, αλλά θα παίζει με την άλλη γάτα.

Καθαριότητα:
Όπως είναι φυσικό, οι γάτες δεν φτάνουν να καθαρίσουν όλες τις περιοχές του σώματός τους, οπότε η δεύτερη γάτα φροντίζει γι” αυτές.

Πηγή: catway.gr