Δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης της νεφρικής ανεπάρκειας στη γάτα

Δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης της νεφρικής ανεπάρκειας στη γάτα

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερα συνήθης στις ηλικιωμένες γάτες. Μαζί με τον καρκίνο και τα νοσήματα του γαστρεντερικού, αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου τους.

Τα πρώιμα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας στη γάτα είναι μη-ειδικά, όπως ανορεξία, απώλεια βάρους και εμετός. Προς το παρόν, η μόνη διαθέσιμη εργαστηριακή δοκιμή για διάγνωση της κατάστασης είναι η μέτρηση της κρεατινίνης. Όμως, στις ηλικιωμένες γάτες τα επίπεδα κρεατινίνης μπορεί να εμφανίζονται φυσιολογικά, επειδή με την πάροδο της ηλικίας οι γάτες χάνουν μυϊκή μάζα.

Πρόσφατα, ερευνητές του Oregon State University σε συνεργασία με την εταιρεία Idexx Laboratories δημοσίευσαν αισιόδοξα αποτελέσματα σχετικά με τη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας στις γάτες. Ένας βιοδείκτης (biomarker) γνωστός ως SDMA (Symmetric Dimethylarginine) βρέθηκε ικανός να κάνει πρώιμη διάγνωση της παθολογικής αυτής κατάστασης, κατά μέσο όρο 17 μήνες πριν από τη διάγνωση του νοσήματος μέσω της μέτρησης κρεατινίνης. Ο βιοδείκτης αυτός χρησιμοποιείται για τον ίδιο λόγο και στην ιατρική του ανθρώπου και του σκύλου.

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι βέβαια μη αντιστρεπτή, αλλά αν διαγνωστεί νωρίς μπορεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της, μέσω κατάλληλης δίαιτας. Μειωμένη ποσότητα πρωτεΐνης και φωσφόρου, προσθήκη ιχθυελαίου, αντιοξειδωτικών, L-καρνιτίνης και τριγλυκεριδίων μεσαίας αλύσου μπορούν να συντηρήσουν μια γάτα στα πρώιμα στάδια της νεφρικής ανεπάρκειας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της.

Πηγή: Κτηνιατρικά Νέα