Χρόνια Νεφρική Νόσος στις γάτες

Χρόνια Νεφρική Νόσος στις γάτες

Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ);

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) ή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια είναι η σταδιακή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου. Τα προϊόντα μεταβολισμού κανονικά διηθούνται από το αίμα μέσω των νεφρών και απεκκρίνονται στα ούρα, οι γάτες με νεφρική νόσο καταλήγουν σε μια συσσώρευση των προϊόντων αυτών στην κυκλοφορία του αίματος και ως συνέπεια υποφέρουν από συμπτώματα της νόσου. Η βλάβη στο νεφρώνα (μονάδα του νεφρού που φιλτράρει το αίμα) είναι συνήθως μη αναστρέψιμη και προοδευτική.  Η νεφρική ανεπάρκεια συμβαίνει σε μια περίοδο εβδομάδων, μηνών ή ετών και μπορεί να είναι θανατηφόρα για τις γάτες.

Τι προκαλεί ΧΝΝ;

Τα αίτια της ΧΝΝ είναι συνήθως δύσκολο να προσδιοριστούν και η νόσος να χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής. Όμως πολλές διαφορετικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν ΧΝΝ όπως:

Πυελονεφρίτιδα (από ουρολοιμώξεις)

Νεοπλασία

Υπερασβεστιαιμία

Σπειραματοπάθειες

Οξεία Νεφρική Βλάβη

Ισχαιμία νεφρού (από υπόταση ή θρόμβωση)

Νεφροπάθεια από λοιμώδη νοσήματα (FIV, FIP)

Πολυκυστική Νόσος των Νεφρών (κυρίως γάτες φυλής Persian)

Ορισμένες τοξίνες, όπως κρίνα και αντιψυκτικό

 

Μερικές φορές η αιτία της ΧΝΝ μπορεί να αντιμετωπιστεί ειδικά, αλλά τις περισσότερες φορές οι αλλαγές στους νεφρούς είναι μόνιμες. Ωστόσο, από τη συνεργασία με τον κτηνίατρό σας, μπορεί να είναι δυνατό να επιβραδύνετε την εξέλιξη της ΧΝΝ και να επιτευχθεί μια καλή ποιότητα ζωής για τη γάτα σας.

Συμπτώματα

Γάτες με ΧΝΝ συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας έως ότου οι νεφροί έχουν χάσει τα δύο τρίτα των λειτουργικών δυνατοτήτων τους. Σε εκείνο το σημείο, οι ακόλουθες ενδείξεις που συχνά παρατηρούνται είναι:

Απώλεια βάρους

Αυξημένη δίψα και περισσότερα ούρα που παράγονται στην αμμολεκάνη

Απώλεια όρεξης

Κατάπτωση

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

 

Εξετάσεις

Η ετήσια ή εξαμηνιαία κτηνιατρική εξέταση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν η γάτα σας παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια της ΧΝΝ. Ο κτηνίατρός σας θα ζυγίσει τη γάτα σας με ακρίβεια και θα συγκρίνει με τις προηγούμενες μετρήσεις. Επίσης μπορεί να αναγνωρίσει τα πρώτα συμπτώματα αφυδάτωσης που μπορεί να υποδηλώνουν ΧΝΝ.

Ετήσιες εξετάσεις αίματος και ούρων θα βοηθήσουν τον κτηνίατρό σας να καθορίσουν αν η γάτα σας έχει μη φυσιολογικές τιμές που υποδηλώνουν ΧΝΝ.

Ο κτηνίατρός σας θα μετρήσει την πίεση του αίματος της γάτας σας έτσι ώστε να εντοπίσει και να θεραπεύσει τυχόν υπέρταση, για να προφυλαχθεί από προβλήματα όπως η απώλεια της όρασης.

Θεραπεία και Διαχείριση

Ειδική διατροφή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ΧΝΝ. Ο κτηνίατρός σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν μια διαιτητική αλλαγή είναι δικαιολογημένη και ποια δίαιτα να χρησιμοποιήσετε.

Φάρμακα μπορούν να συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν όπως χαμηλά επίπεδα καλίου, απώλεια πρωτεϊνών, υπέρταση, ανορεξία ή αναιμία.

Μερικές φορές ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας διδάξει πώς να χορηγήσετε ορό υποδόρια στο σπίτι για τη βελτίωση της ενυδάτωσης, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να παρατείνει τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής.

Τακτικές αξιολογήσεις των γατών με ΧΝΝ βελτιώνουν τις θεραπείες και εντοπίζουν τυχόν νέα προβλήματα νωρίς, όταν είναι πιο εύκολο να επιλυθούν.

Αν και η Χρόνια Νεφρική Νόσος δυστυχώς δεν μπορεί να θεραπευτεί, πολλές γάτες με ΧΝΝ ζουν με καλή ποιότητα ζωής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά χρόνια.

Πηγή ailouros.gr