«Χαδιάρα… αλλά με μέτρο»

«Χαδιάρα… αλλά με μέτρο»

Λατρεύει την επαφή. Μαθαίνει να χαϊδεύεται από τη μάνα της η οποία δείχνει τη στοργή της στο μικρό γατάκι καθαρίζοντας ολόκληρο το σώμα του με τη γλώσσα της. Η αφή χρησιμοποιείται για φυσική επαφή. Μ΄ αυτήν η γάτα χτίζει  τους κοινωνικούς δεσμούς της με τις άλλες γάτες.

Οι προτιμήσεις στο χάδι διαφέρουν από γάτα σε γάτα. Άλλες θέλουν τρυφερό και ευγενικό χάδι, άλλες χάδι με δυνατή πίεση. Η επαφή και το χάδι στέλνουν τα μηνύματά τους στον εγκέφαλό της μέσα από τις νευρικές απολήξεις που υπάρχουν γύρω από την κάθε τρίχα. Έτσι το κεντρικό νευρικό της σύστημα ανταποκρίνεται, επιβραδύνοντας τους χτύπους της καρδιάς, χαλαρώνοντας τον μυϊκό τόνο και επιταχύνοντας τη πέψη της.
Η γάτα έχει χαλαρό δέρμα. Αυτό της επιτρέπει να στρίψει και να αντιμετωπίσει ένα ζώο που τη κυνηγά ή μια άλλη γάτα, ακόμα κι αν το άλλο ζώο την έχει ¨γραπώσει¨.

Δεν αντιδρά στην υψηλή θερμοκρασία ενός σώματος που την αγγίζει μέχρι η θερμοκρασία αυτή να φτάσει τους 52ο -53ο C. Το πιο ευαίσθητο σημείο στην αίσθηση της θερμότητας είναι το δέρμα γύρω από τη μύτη της. Μπορεί να αντιληφθεί διαφορά 0,2ο C όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και διαφορά 0,5ο C  όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει. Η ικανότητα αυτή την βοηθάει πολύ στον εντοπισμό του θηράματος.

Επειδή μιλάμε για την αφή, πληροφοριακά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το 40% των γατιών είναι αριστερόχειρες, το 20% είναι δεξιόχειρες και το υπόλοιπο 40% χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια.

Πηγή ailouros.gr