Η εξέλιξη της γάτας

Η εξέλιξη της γάτας

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας της βρίσκεται πάντα στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας.

Έτσι εξελίχθηκε σ’ένα από τα καλύτερα ζώα-κυνηγούς, προικισμένη με τα χαρίσματα των υψηλών αισθήσεων της όρασης, της ακοής και της όσφρησης.

Τα δυνατά τους πόδια, τα αιχμηρά νύχια και τα φοβερά δόντια. Η ύπατη απόδοση του μυικού τους συστήματος μπορεί ίσως να εξάπτει το μεγαλύτερο θαυμασμό και σεβασμό, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη οικογένεια του ζωικού βασιλείου.

Προϊστορικοί προγόνοι:

Οι γάτες ανήκουν στην κλάση των θερμόαιμων θηλαστικών, που εξέλιχθηκαν πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια από τα ερπετά, τα οποία προήλθαν από τα αμφίβια και τα ψάρια. Τα πρώτα θηλαστικά ήταν μικρά πλάσματα μέχρι την ύστερη εποχή των δεινοσαύρων, όταν και η επικράτησή τους εξαπλώθηκε σ’όλο τον κόσμο, με κυρίαρχους τους ικανότερους κυνηγούς, τα χαρακτηριζόμενα σαρκοβόρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται είδη που είναι και κοντά στον σκύλο και κοντά στη γάτα.

Ωστόσο, υπάρχουν σαρκοβόρα που στην πορεία της εξέλιξης γύρισαν τις διατροφικές τους προτιμήσεις πέρα από το κρέας, όπως το panda που ενώ είναι σαρκοβόρο, σήμερα μοιάζει με σχεδόν αποκλειστικά χορτοφάγο ζώο. Οι γάτες αντιθέτως τρέφονται συνήθως με άλλα σπονδυλωτά ζώα. Η ιδιότητα όλων των σαρκοβόρων είναι ο εξαιρετικός σχηματισμός των δοντιών τους για τεμάχισμα και σχίσιμο του κρέατος.

Τέτοια δόντια έχουν βρεθεί στα απολιθώματα πρωτόγονων ψαροφάγων θηλαστικών γνωστά ως κρεόδοντα, 50 εκατομμυρίων χρόνων πριν. Μια άλλη σαρκοβόρα ομάδα, τα miacids, επέζησαν όμως εκτός από αυτά τα δόντια ξεχώρισαν και για τις ικανότητές τους. Το μεγαλύτερο μυαλό τους και τα καλύτερα σώματά τους τα έκαναν καλύτερους κυνηγούς απ’τα κρεόδοντα.

Τα πρώτα miacids ήταν μικρά πλάσματα που ζούσαν στα δάση και έμοιαζαν στις σημερινές νυφίτσες. Σκαρφάλωναν εύκολα στα δέντρα. Πριν από 45 εκατομμύρια χρόνια αυτά εξελίχτηκαν στις ποικίλες οικογένειες σαρκοβόρων που υπάρχουν σήμερα, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και αυτή της γάτας.

Η βιολογική κατάταξη είναι:
Θηλαστικά – σαρκοβόρα – αιλουροειδή – αιλουρίδες.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι ηπείροι της Ανταρκτικής και της Αυστραλίας δεν είχαν ποτέ γηγενή γάτες. Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τη θεωρία της εξέλιξης. Στον πίνακα αναφέρεται πότε αυτές οι 2 ηπείροι αποκοπήκανε από την υπόλοιπη γη και παρακάτω για την εξέλιξη των μαρσιποφόρων. Υπάρχει ένα είδος που λέγεται “μαρσιποφόρα γάτα της αυστραλασίας”, αυτό ενώ έχει τον ίδιο οικολογικό ρόλο ως οργανισμός με τη γάτα, γενετικά δεν έχει καμιά σχέση το ένα με το άλλο. Είναι κοντά στο καγκουρό.

Τα σπαθόδοντα ήταν τρομεροί κυνηγοί που αφανίστηκαν την εποχή μετά των παγετώνων. Η θέση τους αντικαταστήθηκε από τις αίλουρους; με το μεγαλύτερο μυαλό και το πιο ευκίνητο σώμα.
Άλλα γνωστά θύματα της εξέλιξης είναι το τεράστιο λιοντάρι των σπηλέων της Ευρώπης και η γιγάντια τίγρης της βόρειας Ασίας.

Συγγενείς της γάτας είναι το civet, το genet, τα mongooses και οι ύαινες.

Τα άγρια ξαδέλφια:

Μέσα στις οικογένειες, τα ζώα ταξινομούνται σε γένη και μετά το γένος σε είδη, υπάρχει διαφωνία μεταξύ των ζωολόγων για τον ακριβή αριθμό των ειδών της γάτας, αλλά γενικώς αποδεκτός είναι ο αριθμός 38, μαζί με την κατοικίδια γάτα.

Panthera: Συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες γάτες με το ειδικό γλωσσικό κόκκαλο που τους δίνει την ικανότητα βρηχύθματος.

Αίλουρος/Felis: Είναι όλες οι μικρές γάτες χωρίς το κόκκαλο των panthera, εκτός από το puma που είναι στο μέγεθος της λεοπάρδαλης αλλά δεν μπορεί να βρηχύσει.

Ακανθόνυχα/Acinonyx: Ανήκει μόνο ο γατόπαρδος λόγω των νυχιών του που τον βοηθούν στο γρήγορο τρέξιμό του.

Neofelis: Οι λεοπαρδάλεις με πολύ μακρύτερο άνω κυνόδοντα.Μόνο τα 2 είδη: N. nebulosa, N. diardi.

Λύγκα/Lynx: Οι γάτοι με κοντή ουρά και ένα χαρακτηριστικό σκούρο τουφάκι τριχών στ’αυτιά τους.

Leopardus: Εδώ ανήκουν τα είδη που έχουν 36 χρωμοσώματα αντί για τα 38 που έχουν οι υπόλοιπες.
dh

Πάνω: Κεφάλι panthera

Κάτω: όλα τα υπόλοιπα μέλη (μαζί και η κατοικίδια γάτα). Εδώ βλέπουμε ένα ζευγάρι λεπτών κοκκάλων να ενώνει το κρανίο με το λάρυγγα. Αυτό λέγεται γλωσσικό κόκκαλο (το κόκκινο). Στις μεγάλες γάτες (πάνω) βλέπουμε πως κομματάκια απ’το γλωσσικό κόκκαλο έχουν αντικαταστηθεί με το γλωσσικό χόνδρο ο οποίος επιτρέπει την κινητικότητα που χρειάζεται για να παραχθεί ο μεγάλος βρηχυθμός. Μικρότερες γάτες περιορίζονται μόνο σε αδύναμα κλάματα.

Άγριες γάτες μπορεί να υπάρχουν σ’όλα τα μέρη εκτός στον πάγο και σε τούνδρες δίχως δέντρα. Περνούν τη ζωή τους ερευνώντας και σχεδιάζοντας εφόδους στη λεία τους. Τρώνε όσο περισσότερο μπορούν μία φορά και μετά αντέχουν αρκετές ημέρες δίχως τροφή. Συχνά κοιμούνται 18 ώρες την ημέρα, τείνουν να πιέζουν τον εαυτό τους μόνο όταν το ένστικτο της πείνας καλεί.

Οι κατοικίδιες γάτες δε διαφέρουν και πολύ εδώ. Όλες μερικές φορές τρώνε και χόρτα για να αποβάλλουν τις τρίχες που κατάπιαν ενώ στλεγγίζονταν. Οι άγριες περιποιούνται τον εαυτό τους στον ίδιο βαθμό με τις κατοικίδιες.

Αρσενικές και θηλυκές βρίσκονται κοντά μόνο για να ζευγαρώσουν. Οι θηλυκές μαρκάρουν μέρη μέσα στις περιοχές τους με ούρα για να δώσουν σήμα στα αρσενικά πως είναι έτοιμες. Αυτοί από την άλλη τις βοηθούν να ξεπεράσουν τη φυσική τους επιφυλακτικότητα κρύβοντας ευωδιές στα μέρη που περνούν που τις διεγείρουν (η αίσθηση της όσφρησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά γι’αυτό το σκοπό και όχι για κυνήγι). Έπεται μια περίοδος ερωτοτροπίας με πολλές στιγμές τρυφερότητας εναλλασσόμενες με άγριες διενέξεις που συνήθως προκαλεί αυτή. Το ζευγάρωμα γίνεται όπως και στις κατοικίδιες, εκείνος σκαρφαλώνει εκείνη γραπώνοντάς την από το σβέρκο του λαιμού της με τα δόντια του.

Η περίοδος κυοφορίας διαφέρει ανά είδος αλλά γενικά είναι από 9 εβδομάδες μέχρι 16. Ο αριθμός των νεογνών επίσης. Γεννιούνται τυφλά σαν τις κατοικίδιες όμως έχουν τρίχωμα. Την φροντίδα τους αναλαμβάνει αποκλειστικά η μητέρα μέχρι να είναι έτοιμα να την ακολουθήσουν στο κυνήγι όπου μαθαίνουν γρήγορα πως να σκοτώνουν τη λεία. Τα μικρά μένουν μαζί της τουλάχιστον 6 μήνες ώσπου να γίνουν αυτόνομα.

Το μικρό γατάκι παίζει με οτιδήποτε κινείται και οι κινήσεις του μοιάζουν με επιθετικό κέντρισμα. Οι τεχνικές έχουν να κάνουν με κυνήγι, ύπουλη καταδίωξη, εφόρμηση, άρπαγμα, καθήλωση και σκότωμα. Πρέπει να τα μάθει όλα τέλεια πρωτού αφήσει την προστασία της μητέρας.

p-lions

Ο λέωντας. Τα λιοντάρια είναι τα μόνα άγρια μέλη της οικογένειας των αιλουριδών που σχηματίζουν σταθερούς κοινωνικούς δεσμούς. Μόνο η κατοικίδια γάτα έχει περίπου συγκρίσιμες συνήθειες. Κάθε αγέλη έχει ένα λιοντάρι αρχηγό ή πολύ σπάνια 2. Οι λέαινες της κάθε αγέλης μπορεί να φτάνουν έως και τις 30 σε αριθμό όμως συνήθως είναι πολύ λιγότερες. Έχει αρκετές ώριμες για ζευγάρωμα με τον αρχηγό τους και μικρές ηλικίες αρσενικών και θηλυκών. Τα αρσενικά ή θα προκαλέσουν αγώνα μεταξύ τους για την κυριαρχία της αγέλης ή θα φύγουν για να φτιάξουν μία δική τους ή θα μείνουν για λίγο μόνα τους.

Η καταγωγή της κατοικίδιας γάτας:

Chitabe, Botswana 1/ 125s, at f/4 || E.Comp:0 || 400mm || WB: AUTO 0. || ISO: 320 || Tone: AUTO || Sharp: AUTO || Camera: NIKON D2Xon: 2006:12:01 18:39:24

Αφρικανική αγριόγατα (Felis libyca)

Αγριόγατα ζούγκλας (Felis chaus) -όχι τόσο όσο η από πάνω

Wildcat

Ευρωπαϊκή αγριόγατα (Felis silvestris)

457420278_9febc1f287

Αίλουρος του Geoffroyi

Η διασταύρωση αυτής με την αφρικανική λέγεται ότι βγάζει πειθήνια παιδιά.
Οι βρετανικές κοντότριχες γάτες και οι περσικές, ως βαρύτερες και παχύτερες θεωρείται πως έχουν επιρροή της ευρωπαικής αγριόγατας ενώ οι Abyssinian και οι Siamese με το λυγερό σώμα διατήρησαν τα αφρικανικά τους γονίδια. Το μακρύ τρίχωμα προέρχεται από γονίδιο στη νότια Ρωσσία που διασκορπίστηκε στις γάτες της Τουρκίας και του Ιράν (Angora και Περσικές).
Μελέτες των δερμάτων στο χρώμα και τα σχέδια αποδεικνύουν πως μερικές είναι πολύ παλιές. Ανάμεσά τους οι μαύρες, οι μπλε και οι πορτοκαλί (ginger) με άσπρες βούλες. Τα πιο πρόσφατα είναι χρώματα των Siamese και των Burmese που προέρχονται από τη νοτιοδυτική Ασία.

Είδη:

Οι μεγάλες γάτες:

Λιοντάρι (leo) panthera
Νεφελώδης Λεοπάρδαλη (neofelis nebulosa) panthera
Ιαγουάρος (onca) panthera
Λεοπάρδαλη (pardus) panthera
Τίγρης (tigris) panthera
Λεοπάρδαλη των χιονιών (uncia) panthera
Γατόπαρδος (jubatus) acinonyx

Οι μικρές γάτες:

Αφρικανική χρυσότριχη αγριόγατα (profelis aurata) felis
Ερυθροκάστανη αγριόγατα (pardofelis) felis
Αίλουρος ο βεγγαλικός (Prionailurus bengalesis) felis
Κινεζική αριστόγατα της ερήμου (bieti) felis
Αφρικανικός Λύγκας (caracal caracal) felis
Κατοικίδια Γάτα (felis catus) felis
Αγριόγατα ζούγκλας (felis chaus) felis
Γάτα της Τάμπα (lynchailurus colocolo) felis
Αμερικανικό Puma (puma concolor) felis
Αίλουρος του Geoffroy (Leopardus Geoffroyi) felis
Κοντκόντ (Oncifelis guigna) felis
Αγριόγατα του Ιριομότε (Mayailurus iriomotensis) felis
Αγριόγατα των Άνδεων (oreailurus jacobita) felis
Αφρικανική αγριόγατα (felis libyca) felis
Ευρωπα ιιι κός Λύγκας (lynx lynx) felis
Αγριόγατα Μανούλ (octocolobus manul) felis
Αγριόγατα της άμμου (margarita) felis
Γαλή η μαρμαρότριχος (pardofelis marmorata) felis
Μαυροπόδαρη αγριόγατα της Κίνας (nigripes) felis
Αιλουρόπαρδος (leopardus pardalis) felis
Ισπανικός Λύγκας (Lynx pardina) felis
Πλατυκέφαλη αγριόγατα (ictailurus planiceps) felis
Αγριόγατα η Ιώδης (prionailurus rubiginosa) felis
Ερυθρός λύγκας (Lynx rufus) felis
Σερβάλ λεπταίλουρους (leptailurus serval) felis
Αγριόγατα Ευρ. (silvestris) felis
Χρυσόχρωμη αγριόγατα (profelis temmincki) felis
Τιγρογαλή (leopardus tigrina) felis
Αλιευτική αγριόγατα (prionailurus viverrina) felis
Μαργκάι (leopardus wiedii) felis
Ιαγουαρόντι (herpailurus yagouaroundi) felis

Πηγή A-S_2010