Οι γάτες ηρεμούν ακούγοντας μουσική

Οι γάτες ηρεμούν ακούγοντας μουσική

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η μουσική προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του πόνου και του στρες. Ενώ έχει αποδειχθεί ότι η μουσική επιδρά ακόμα και σε ανθρώπους κάτω από γενική αναισθησία. Νεώτερες έρευνες δείχνουν ότι η μουσική έχει παρόμοια επίδραση και στις γάτες.

Ερευνητές της Κτηνιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας δημοσίευσαν στο πρόσφατο τεύχος του Journal of Feline Medicine and Surgery μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη, σχετική έρευνα. Η έρευνα αφορά την επίδραση της μουσικής σε γάτες υπό αναισθησία, στο χειρουργείο.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 12 θηλυκές γάτες την ώρα κατά την οποία στειρώνονταν. Την ώρα του χειρουργείου καταγράφονταν ο αναπνευστικός τους ρυθμός και το μέγεθος της μυδρίασης που εμφάνιζαν και με αυτόν τον τρόπο εκτιμιόταν το βάθος της αναισθησίας στον οποίο βρίσκονταν. Στις γάτες είχαν εφαρμοστεί ακουστικά στα οποία εναλλάσσονταν 2 λεπτά σιωπής, με 2 λεπτά μουσικής. Στο χρόνο της μουσικής, ακούγονταν με τυχαία σειρά κλασσική μουσική, ποπ ή χέβι μέταλ.

Αποδείχθηκε ότι οι γάτες ήταν περισσότερο ήρεμες κατά τους χρόνους που άκουγαν κλασσική μουσική και κατά δεύτερο λόγο όταν άκουγαν ποπ μουσική. Αντίθετα, η χέβι μέταλ έκανε τις γάτες να αυξάνουν αναπνευστικό ρυθμό και μυδρίαση, γεγονός το οποίο εκτιμήθηκε ότι τους προκαλούσε ένταση.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η επίδραση αυτή της μουσικής στις γάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της δόσης του αναισθητικού. Η μειωμένη δόση αναισθητικού θα μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών από την αναισθησία.

Πηγή: Κτηνιατρικά Νέα