Cat Café: Μια εμπειρία «purr therapy»

Cat Café: Μια εμπειρία «purr therapy»

Μετά από μια κουραστική μέρα, αυτό που θέλουμε οι περισσότεροι μας είναι να χαλαρώσουμε, πίνοντας ένα καφεδάκι με ή χωρίς παρέα στα αγαπημένα μας στέκια.

Υπάρχουν πολλά είδη καφετέριας, αλλά πόσα μπορούν να σου προσφέρουν εμπειρία χαλάρωσης και διασκέδασης μαζί;

Enter τα Cat Café!

Τι είναι τα Cat Cafe;

Τα Cat Café είναι, όπως προδίδει το όνομα, μια καφετέρια όπου κυκλοφορούν μέσα γάτες, που διασκεδάζουν και παίζουν μαζί με τους πελάτες της καφετέριας. Ο θεσμός υπάρχει εδώ και 15 χρόνια στην Ασία, με το πρώτο να έχει ανοίξει στην Ταϊβάν (αν και, οι απόψεις διίστανται – έχει ακουστεί το ίδιο και για την Αυστρία!), και έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική, με τα πλέον γνωστά στην Ιαπωνία, στην Γαλλία και στο Εδιμβούργο.

Πως λειτουργούν τα Cat Cafe;

Τα Cat Café σέβονται απόλυτα τους κανόνες υγιεινής, τόσο των τροφίμων και ποτών, όσο και των ανθρώπων και των γατιών. Είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε τα γατιά να μην πλησιάζουν τον χώρο παρασκευής των τροφίμων (είναι σε εντελώς ξεχωριστό χώρο) για να διασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια τους.

Από την πλευρά των γατιών, υπάρχουν χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για την ξεκούραση και τις «ανάγκες» των γατιών (βλ. χώμα!) με ελαφρά ηχομόνωση και ειδικό εξαερισμό. Μέσα στον χώρο του καφέ, που βαφτίζεται «lounge» όσο για τους ανθρώπους, τόσο για τα γατιά, θα υπάρχουν cat trees και κρεβατάκια, αλλά όποτε χρειαστούν λίγη ησυχία, μπορούν να εισέρχονται στον χώρο ξεκούρασης να αποστρεσάρονται. Άλλωστε, δεν τα θέλουμε στρεσαρισμένα τα γατιά – τα θέλουμε όσο ξεκούραστα θα είμαστε εμείς!

Για τους ανθρώπους, εκτός από τον κλασικό εξοπλισμό καφετέριας (τραπέζια, πολυθρόνες, καναπέδες) συνήθως υπάρχει κάτω μοκέτα για να βγάζουν όλοι τα παπούτσια τους που θα βάζουν μέσα σε ειδικά κλειδωμένα locker, και προσφέρονται ειδικά παντοφλάκια ή πλαστικά καλύμματα για να είναι οι πελάτες όσο πιο άνετα γίνεται.

Για να καλύπτονται τα παραπάνω έξοδα για την υγεία και ευζωία των γατιών, σε όλα τα Cat Café υπάρχει ένα σύστημα χρονοχρέωσης ανάλογα με την παραμονή του πελάτη στην καφετέρια, ή «είσοδος» για να μπεις. Μέσα, υπάρχει μια ποικιλία από καφέδες και σνακ πάντα σε οικονομική τιμή, και η δυνατότητα αγοράς λιχουδιών για τα γατιά, για να τους τραβήξεις το ενδιαφέρον! Επίσης, θα υπάρχουν παιχνιδάκια μέσα για να μπορείς να παίξεις μαζί τους – σε μερικά Cat Café ανά τον κόσμο, υπάρχουν και ειδικά γατο-καπελάκια που μπορείς να βάλεις πάνω στα γατιά ενώ κοιμούνται!

Ποιά τα οφέλη στον άνθρωπο και στις γάτες;

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η επαφή του ανθρώπου με τα γατιά βοηθάει στην χαλάρωση και στην ψυχική ευεξία: το «γουργουρητό» των γατιών όχι μόνο χαλαρώνει τα νεύρα, αλλά χαμηλώνει την πίεση και ενδυναμώνει τα οστά! (Υπάρχουν θεωρίες ότι ο κυρίαρχος λόγος της ύπαρξης του «γουργουρητού» στα γατιά είναι αυτο-ίαση, για ενδυνάμωση οστών και μυών, που πραγματοποιείται με την συγκεκριμένη συχνότητα του γουργουρητού, τα 20-140Hz).

Θα μπορώ να φέρνω και τα δικά μου γατιά;

Τα γατιά του Cat Café θα είναι in-house – οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού! Το να έρχονται γατιά απ’ έξω θα διαταράσσει την ισορροπημένη σχέση που θα έχει δημιουργηθεί μεταξύ των γατιών του μαγαζιού. Γι’ αυτό και δε θα χρειαστεί να φέρει κανείς το δικό του γατάκι για να επωφεληθεί της χαλαρωτικής εμπειρίας!

[Best_Wordpress_Gallery id=”10″ gal_title=”cat-cafe”]

Βίκυ Δεναξά