Ο Μπουκόφσκι και οι γάτες

Ο Μπουκόφσκι και οι γάτες

Τρεις νέες θεματικές συλλογές με αδημοσίευτα έως τώρα έργα του Τσαρλς Μπουκόφσκι πρόκειται να κυκλοφορήσουν κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών, αποκαλύπτοντας μία άλλη, περισσότερο τρυφερή, πλευρά του κυνικού συγγραφέα και ποιητή, που “δόξασε” το περιθώριο όσο λίγοι.

On Cats

“Στην επόμενή μου ζωή θα ήθελα να είμαι γάτα” είχε γράψει ο Μπουκόφσκι.
“Να κοιμάμαι είκοσι ώρες τη μέρα και να περιμένω να με ταΐζουν. Να κάθομαι όλη μέρα και να γλύφω τον κώλο μου”. Mία συλλογή αδημοσίευτων μέχρι σήμερα γραπτών του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα έρχεται να τον εντάξει στο “πάνθεον” των συγγραφέων όπως ο Καπότε, ο Χέμινγουεϊ, ο Καμί, ο T.Σ. Έλιοτ και πολλοί άλλοι που λάτρεψαν τις γάτες, και έγραψαν γι’ αυτές. Η αγάπη του Μπουκόφσκι για αυτά τα υπέροχα κατοικία δεν είναι κάτι άγνωστο, και έχει αποτυπωθεί σε ποιήματα όπως το “My cats” και το “The history of one tough motherfucker”. Τώρα, οι εκδόσεις Canongate συγκέντρωσαν για πρώτη φορά όλα τα γραπτά του Μπουκόφσκι για τις γάτες, γνωστά και αδημοσίευτα, σε μία μεγάλη συλλογή με τον τίτλο “On Cats” που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Οκτώβριο.
“Τον έχουμε συνδέσει με έναν επικίνδυνο ροκ τρόπο ζωής”, λέει ο διευθυντής των εκδόσεων, Francis Bickmore. “Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη ευγένεια στο γράψιμο του Μπουκόφσκι, και μία διάχυτη τρυφερότητα και σεβασμός για τα κατοικίδια την οποία θα καταδείξουμε σε αυτή τη συλλογή”.

Bukowski photographs 1, 2/19/09, 1:54 PM, 8C, 4916x7237 (1536+1508), 100%, bent 6 stops, 1/25 s, R100.5, G80.3, B93.4

808035_bukowski

“Είναι καλό το να έχεις γύρω σου γάτες” έγραφε ο Μπουκόφσκι, που έφυγε από τη ζωή το 1994 σε ηλικία 73 ετών αφήνοντας πίσω του έξι μυθιστορήματα, περισσότερες από πενήντα ποιητικές συλλογές , και εκατοντάδες επιστολές και διηγήματα.
“Εάν αισθάνεστε άσχημα απλά παρατηρήστε τις γάτες. Θα αισθανθείτε αμέσως καλύτερα κι αυτό γιατί οι γάτες γνωρίζουν ότι η ζωή είναι αυτή που είναι, και δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό. Απλά γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα είναι σωτήριες. Όσες πιο πολλές γάτες έχετε τόσο περισσότερο θα ζήσετε. Κάποια μέρα αυτό το “μυστικό” θα ανακαλυφθεί και όλοι θα έχουν χιλιάδες γάτες και θα ζουν για πάντα”, έχει γράψει. Σύμφωνα με τον Howard Sounes, συγγραφέα του “Charles Bukowski: Locked in the Arms of a Crazy Life”, οι γάτες άρχισαν να συγκινούν τον Μπουκόφσκι σε μεγάλη ηλικία.
“Όταν πια είχε βγάλει κάποια χρήματα ζούσε με τη γυναίκα του Linda Lee μια ήρεμη ζωή στα προάστια, παρέα με πολλές γάτες. Είχε γίνει πολύ συναισθηματικός μαζί τους”, λέει ο συγγραφέας στον Independent. Γράφει στο ποίημα του, “My Cats”: “Δεν παραπονιούνται ποτέ/ δεν ανησυχούν ποτέ/ περπατούν με μίαν απίστευτη υπερηφάνεια/ κοιμούνται με μιαν άμεση απλότητα/ κάτι που οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να κατανοήσουν. Όταν αισθάνομαι άσχημα αρκεί να τις παρατηρήσω για λίγο, και το κουράγιο μου επιστρέφει.”
Στο “The history of one tough motherfucker” έμπνευση του συγγραφέα ήταν μια γάτα παρατημένη και κακοποιημένη, η οποία επέζησε αφού την είχε χτυπήσει αυτοκίνητο. Το πείσμα του ζώου να παλέψει για να μείνει στην ζωή συγκίνησε και ενέπνευσε τον συγγραφέα, που τελικά την υιοθέτησε.
“Όταν με ρωτούν οι δημοσιογράφοι για την ζωή και την λογοτεχνία σηκώνω ψηλά την χτυπημένη και αλλήθωρη Celine και τους τη δείχνω”, είχε πει κάποτε, “Αλλά δεν καταλαβαίνουν. Λένε κάτι του στυλ, «εννοείτε ότι εμπνέεστε από αυτή τη γάτα;». Όχι τους λέω, εμπνέομαι από αυτό που συνέβη, από πράγματα σαν κι αυτό. Από όλο αυτό, και τους την δείχνω”.
808036_bukowski-e-gato

On Writing

Η συλλογή “On Cats” θα ακολουθήσει μία πρώτη καινούρια έκδοση της Canongate όπου θα συγκεντρώνονται αυτή τη φορά αδημοσίευτα μέχρι τώρα γράμματα του Μπουκόφσκι που επικεντρώνονται στην τέχνη της συγγραφής. Ο τίτλος αυτής “On Writing”. Σύμφωνα με τον Bickmore το αδημοσίευτο αυτό υλικό ποικίλλει από πολύ πρώιμες επιστολές του συγγραφέα σε εφημερίδες, με τις οποίες ζητούσε δουλειά οποιουδήποτε είδους, μέχρι την μακρόχρονη αλληλογραφία του με τον συντάκτη John Martin.
“Κάποια στιγμή πήρε ένα γράμμα από έναν συντάκτη περιοδικού ο οποίος του εξηγούσε ότι ο άνθρωπος που εγκρίνει τα γραπτά που στέλνουν αναγνώστες προς δημοσίευση δεν ενέκρινε τα γραπτά του. Ο Μπουκόφσκι απάντησε πίσω λέγοντας,
” Υπάρχει άνθρωπος που διαβάζει τα γραπτά που στέλνουν προς δημοσίευση επίδοξοι συγγραφείς; Ακούγεται καλή δουλειά, θα ήθελα να την κάνω.” “Η αλληλογραφία του Μπουκόφσκι μαρτυρά ένα απίστευτα συντονισμένο μυαλό, ένα εξαιρετικά συντονισμένο λόγο” λέει ο επιμελητής της έκθεσης που απευθύνθηκε στον βιογράφο του Μπουκόφσκι, Abel Debritto, και στο χαώδες αρχειακό υλικό που άφησε πίσω του ο συγγραφέας όταν πέθανε, για να συγκεντρώσει τις αδημοσίευτες επιστολές.
808037_tumblr_loy51nxag51qlhl1c

On Love

Τέλος, μετά τις συλλογές “On Writing” και “On Cats”, που θα κυκλοφορήσουν τον προσεχή Ιούλιο και Οκτώβριο αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2016 οι εκδόσεις Canongate θα προχωρήσουν σε μία ακόμα, τρίτη συλλογή, με τον τίτλο “On Love” που θα συγκεντρώνει αυτή τη φορά σε έναν τόμο όλα τα γραπτά του συγγραφέα στα οποία καταπιάνεται με τον έρωτα και τις σχέσεις.
“Προσπαθούσε πάντα να πει την αλήθεια του, όποιο κι αν ήταν το κόστος”, λέει ο διευθυντής των εκδόσεων, Bickmore. Περιγράφοντας τον συγγραφέα ως “έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αμερικανούς δημιουργούς του 20ου αιώνα εικόνες του 20ου αιώνα.
“Το φανατικό κοινό του μοιάζει να μεγαλώνει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου”, λέει.
“Yπάρχει κόσμος που έχει εμμονή με το έργο του, και αυτό μοιάζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία αναγνωρισμένη από τους απλούς αναγνώστες, μέχρι τους πιο δύσπιστους ακαδημαϊκούς κύκλους.”
Πηγή: lifo.gr