mycatmycat

By Christina Kotermayer

Η συνουσία στις γάτες είναι δύσκολη και επίπονη

Γράφει η κα. Μαρία Σκαμπαρδώνη:

Όποτε βλέπω μία μικρή γάτα να έχει στριμωχτεί από έναν γάτο, ασυναίσθητα, θέλω να πάω και να τη γλιτώσω. Μου προκαλεί θλίψη η θέαση μίας γάτας η οποία έχει παγιδευτεί από έναν γάτο και ουρλιάζει όσο εκείνος τη δαγκώνει από το λαιμό ώστε να την ακινητοποιήσει.

Η σεξουαλική πράξη για τις γάτες δεν είναι παρόμοια όπως στους ανθρώπους, ενώ οι θηλυκές γάτες επιδιώκουν τη συνουσία με σκοπό την αναπαραγωγή, στη συνέχεια, κάνουν τα πάντα για να την αποτρέψουν. Μπορούμε να διακρίνουμε τους λόγους που οι γάτες φωνάζουν όταν ζευγαρώνουν;

Ο λόγος είναι πως το μόριο του αρσενικού γάτου είναι αγκαθωτό με σκοπό να απομακρύνει το σπέρμα του αντίπαλου γάτου και να κυριαρχήσει εκείνο. Με αποτέλεσμα, η θηλυκή γάτα ενώ στην αρχή είναι θετική στη συνεύρεση, στη συνέχεια να αισθάνεται πόνο και να θέλει να την αποφύγει. Δεν είναι απλώς η σεξουαλική πράξη, αλλά η προσπάθεια επικράτησης του δυνατού έναντι του ισχυρού, μέσω τους αρχέγονου κινήτρου της αναπαραγωγής.

Για αυτό, είναι σημαντικό να στειρώνουμε τις θηλυκές γάτες ώστε να μην υποφέρουν με τις συνεχείς γέννες, ενώ τους αρσενικούς ώστε να ηρεμούν από τις έντονες ορμές τους οι οποίες δεν τους αφήνουν να αισθανθούν ήρεμοι.

By Christina Kotermayer

Τροφές που οι γάτες πρέπει να αποφεύγουν

της κας. Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μεγαλώσαμε βλέποντας κινούμενα σχέδια στα οποία οι γάτες ξετρελαίνονται για γάλα, ψάρια και διάφορες άλλες τροφές. Τι από όλα αυτά ισχύει και στην πραγματικότητα; Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ ποιες τροφές βλάπτουν την αγαπημένη μας γάτα;

Ας δούμε μερικές τροφές τις οποίες δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ στην τετράποδη φίλη μας:
Γαλακτοκομικά: Τα μικρά γατάκια χρειάζονται το γάλα της μητέρας τους προκειμένου να αναπτυχθούν, αλλά οι περισσότερες ενήλικες γάτες δεν είναι ανεκτικές στη λακτόζη. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει στη γάτα εμετό και διάρροια.
Κονσέρβα τόνου: Η συχνή κατανάλωση τόνου από μία γάτα, είναι ικανή να της προκαλέσει μία επίπονη ασθένεια που φέρει το όνομα “Ασθένεια του κίτρινου λίπους (Steatitis)”.
Σοκολάτα: Η σοκολάτα όλων των ειδών, μπορεί να προκαλέσει στη γάτα αρρυθμία, συσπάσεις των μυών και κρίσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως περιέχει μία ουσία η οποία λέγεται theobromine.
Κρεμμύδια και σκόρδα: Η κατανάλωση μικρής ποσότητας δεν είναι βλαπτική, αλλά αν αυτή υπερβεί το μέτρο, τότε είναι ικανή να δημιουργήσει στη γάτα μας σοβαρά στομαχικά προβλήματα.
Ωμό ψάρι: Το ωμό ψάρι περιέχει ένα ένζυμο που φέρει την ονομασία thiaminase, το οποίο διαιρεί ή μεταβολίζει στα δύο την Thiamine (B1), κάτι που έχει άσχημες επιπτώσεις για τη μικρή μας φίλη. Η κατανάλωση ωμού ψαριού είναι ικανή να δημιουργήσει στη γάτα μας νευρολογικά προβλήματα.

Προσέχοντας τη διατροφή της γάτας μας, της δίνουμε την ευκαιρία να ζήσει μία ευτυχισμένη και πλήρη ζωή με υγεία και ενέργεια. Και της αξίζει!

By Christina Kotermayer

Είκοσι χρόνια μαζί…

Γράφει η κα. Μαρία Σκαμπαρδώνη:

Είκοσι χρόνια πορευόμαστε μαζί σε αυτή τη ζωή. Κοιτάζω σήμερα μία φωτογραφία μας – πόσα πολλά έχουμε περάσει μαζί!

Φωνή ανθρώπινη δεν είχες και όμως με καθησύχαζες περισσότερο και από άνθρωπο. Με έκανες να χαμογελώ όταν όλα γύρω μου ήθελαν μόνο να με κάνουν να κλαίω. Με αγάπησες και με συμπόνεσες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Και έτσι όπως τρυφερά ερχόσουν και μου κουνούσες την ουρά σου, με έπειθες να σταματώ να είμαι μαζί σου θυμωμένη και να σου δίνω ό,τι θέλεις.

Είκοσι χρόνια μαζί! Σα χθες μου φαίνεται που σε κράτησα στην αγκαλιά μου. Μικρό γατάκι ήσουν, αλλά γεμάτο νάζι και μπρίο. Πού την έκρυβες τόση χαρά, τόση ορμητικότητα και ζωντάνια;

Μικρό μου πλάσμα, πολυτιμότερα από χρήματα και από χρυσάφι ακόμα, όλα αυτά που μου προσφέρεις. Πιο πιστή και από σύντροφο, πιο έμπιστη και από κολλητή μου φίλη, πόσα ευχαριστώ θα μπορούσα να σου πω; Θυμάμαι ακόμα εκείνες τις νύχτες που δάκρυζα στον ύπνο μου και εσύ ερχόσουν και καθόσουν δίπλα μου-πώς διαισθανόσουν πως κάτι μου συνέβη!

Θα περπατήσουμε μαζί στο υπόλοιπο διάβα της ζωής μου – έχουμε ακόμα πολλά να πούμε, πολλές όμορφες ιστορίες να μοιραστούμε. Σε ευχαριστώ μικρό μου πλάσμα για όλες τις όμορφες αναμνήσεις που μου έχεις χαρίσει, πολύτιμο φυλαχτό μέσα στην καρδιά μου τις κρατάω.

Θα είμαστε πάντοτε μαζί – θα κλαίμε, θα γελάμε, θα δίνουμε και θα παίρνουμε. Μα πάνω από όλα, θα στηρίζουμε η μία την άλλη και δε θα αφήνουμε τα μικρά εμπόδια της ζωής να μας πληγώνουν.

Μικρή μου γατούλα, είκοσι χρόνια, μου φαίνεται ακόμα σα χθες!

By Christina Kotermayer

Καλό ταξίδι…

Από τον κ. Μιχάλη

Ήρθε στη ζωή μας η κόρης μας 18.5.18 τρελό δώρο….! Κούκλα σαν την γυναίκα μου…. 24.11.18 έφυγε ο καλύτερος φίλος και σύντροφος θεραπευτής και σιωπηλός άντρας του σπιτιού μας ο Μήτσου….. Ο Γατούλης-αδερφός μου ….! Από ανακοπή μόλις γύρισα από ταξίδι και μου έκανε τα χάδια του …! Σ’αγαπώ φίλε Καλό παράδεισο θα έρθω σύντομα…… τίπτοα σαν την αγάπη σου την απαράμιλλη….!

By mycat

O κόσμος μας, μέσα από τα μάτια μιας γάτας

Όπως συμβαίνει με τον σκύλο, έτσι και η γάτα δεν βλέπει τον κόσμο γύρω της με τρόπο που τον βλέπουμε εμείς οι άνθρωποι. Όπως θα διαβάσετε και στη συνέχεια, η όραση της γάτας την κάνει να βλέπει καλύτερα τα αντικείμενα που είναι σχετικά κοντά της ενώ στην περίπτωση χαμηλού φωτισμού οι γάτες βλέπουν πολύ καλύτερα από εμάς!

Μια γάτα δε μπορεί να δει πολλά χρώματα. Μπορεί να εντοπίσει όμως την κίνηση γύρω της, κάτι που τη βοηθά στο κυνήγι. Πρόκειται για αρπακτικό ζώο από τη φύση του, γι’ αυτό και η όρασή του προσαρμόζεται ανάλογα.

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες έχουν διόφθαλμη όραση (δλδ. τα δύο μάτια συνεργάζονται μεταξύ τους). Έτσι, η γάτα μπορεί να δει τρισδιάστατα και μπορεί να καθορίσει την απόσταση στην οποία βρίσκονται τα διάφορα αντικείμενα γύρω της. Παρολ’ αυτά, η τρισδιάστατη όραση της γάτας δεν είναι τόσο καλά «συντονισμένη» όπως στον άνθρωπο.

Η όραση της γάτας, επίσης, είναι προσαρμοσμένη στο να βοηθά τη γάτα να βλέπει καλύτερα τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά της. Γι’ αυτό και θα λέγαμε πως η γάτα έχουν μια μόνιμη μορφή «μυωπίας», σε σχέση με τον άνθρωπο. Μια γάτα μπορεί να δει το πολύ σε απόσταση 90 μέτρων – τα υπόλοιπα φαίνονται θολά στα μάτια της. Παρολ’ αυτά, οι γάτες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους.

Επίσης, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική ακοή τους η οποία τους οδηγά στην ανακάλυψη των θηραμάτων τους. Η γάτα ανιχνεύει τη θέση του θηράματός της με την ακοή της και, κατόπιν, χρησιμοποιεί την όρασή της για να το εντοπίσει.

Η γάτα, χάρη στην όρασή της, μπορεί να ανιχνεύσει την οποιαδήποτε κίνηση – ακόμα και την ελάχιστη, κάτι που την καθιστά εξαιρετική κυνηγό. Παρολ’ αυτά, τα χρώματα που ξεχωρίζει μια γάτα δεν είναι τόσα όσα αυτά που διακρίνει το ανθρώπινο μάτι. Οι γάτες που έχουμε δίπλα μας μπορούν να ξεχωρίσουν χρώματα στο εύρος του μωβ, του μπλε, του πράσινου και του κίτρινου. Χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το καφέ είναι ορατά από μια γάτα ως αποχρώσεις του γκρίζου. Επίσης, μια γάτα δε βλέπει τα χρώματα τόσο ζωντανά ή έντονα όπως ο άνθρωπος. Το μωβ, το μπλε και το πράσινο είναι τα χρώματα που αντιλαμβάνονται πιο έντονα οι γάτες.

Από αριστερά : Ανθρώπινη όραση, όραση γάτας, όραση δίχως χρώματα (Πηγή: Kittyshow)

Νυχτερινή όραση της γάτας

Οι γάτες έχουν ελλειπτικές κόρες στα μάτια τους, χαρακτηριστικό που τις επιτρέπει να βλέπουν καλύτερα τη νύχτα.
Οι άνθρωποι, αντίθετα, έχουν στρόγγυλες κόρες. Οι ελλειπτικές κόρες μεγαλώνουν και ανοίγουν ή κλείνουν πολύ γρηγορότερα από τις στρόγγυλες. Καθώς η κόρη μεγαλώνει, επιτρέπει στη γάτα να βλέπει καλύτερα στο σκοτάδι.

Η βελτιωμένη, όμως, όραση της γάτας τη νύχτα οφείλεται και στο «tapetum lucidum» (φωτεινό χαλί), έναν φωτο-αντανακλαστικό στρώμα πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού της. Το στρώμα αυτό αντανακλά το φως και αυξάνει το διαθέσιμο φως για τους φωτοϋποδοχείς, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ο φωτισμός στο περιβάλλον είναι χαμηλός.

Συνοψίζοντας, η όραση της γάτας έχει κάποιες ομοιότητες με την ανθρώπινη αλλά και κάποιες διαφορές. Είναι περισσότερο αναπτυγμένη υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού ενώ δεν επιτρέπει στη γάτα να ξεχωρίζει πολλά χρώματα. Η διαφορετική μορφή της κόρης του ματιού της γάτας αλλά και επιπλέον ιστοί στο μάτι της είναι τα στοιχεία που καθορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις διαφορές αυτές.

Πηγή PetFriends
1 2 3 193
Η συνουσία στις γάτες είναι δύσκολη και επίπονη
Τροφές που οι γάτες πρέπει να αποφεύγουν
Είκοσι χρόνια μαζί…
Καλό ταξίδι…
O κόσμος μας, μέσα από τα μάτια μιας γάτας