Βεγγαλικά, ένα έθιμο που τρομάζει τα ζωάκια μας…

Βεγγαλικά, ένα έθιμο που τρομάζει τα ζωάκια μας…

Σε εποχές όπως το Πάσχα συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται βεγγαλικά. Για εμάς είναι κάτι που προκαλεί χαρά, όχι όμως και για τα ζωάκια μας, που λόγο της ευαίσθητης ακοής τους ταλαιπωρούνται από τον τρόμο η ακόμη και τον πόνο που τους προκαλούν.

Θα παραθέσω μερικές χρήσιμες συμβουλές για τέτοια περίπτωση.

 1. Κρατάτε μέσα στο σπίτι γάτες και σκύλους όταν τα βεγγαλικά είναι να ξεκινήσουν.
 2. Κλείστε πόρτες και παράθυρα, ασφαλίστε πορτάκια για γάτες, ώστε να εμποδίσετε τα ζωάκια σας να δραπετεύσουν και να απομονώσετε στο ελάχιστο τον θόρυβο. Τραβήξτε κουρτίνες και κλείστε ρολά. Αν τα ζωάκια σας έχουν συνηθίσει σε συγκεκριμένους θορύβους, όπως αυτόν της τηλεόρασης ή ράδιο, ανοίξτε τα αλλά όχι πολύ δυνατά, έτσι ώστε να μπλοκάρετε κάπως τον ήχο των βεγγαλικών.
 3. Να είστε σίγουροι ότι το ζωάκι σας φοράει το λουράκι του και έχει ταυτότητα και στοιχεία πάνω σε αυτή, έτσι ώστε σε περίπτωση που ξεφύγουν θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψουν σε εσάς.
 4. Μην παίρνετε τα σκυλάκια σας σε μέρη που θα ριχτούν βεγγαλικά. Ακόμη και αν ο σκύλος σας είναι ήρεμος και δεν γαυγίζει δεν πάει να πει ότι θα του αρέσει!
 5. Μην δένετε το σκυλάκι σας έξω σε κήπους, έξω από μαγαζιά, ή μέσα σε αυτοκίνητα ενώ πέφτουν βεγγαλικά.
 6. Μην βγάζετε το σκυλάκι σας βόλτα όταν πέφτουν βεγγαλικά. Σιγουρευτείτε ότι το βγάλατε νωρίτερα για βόλτα.
 7. Μην φωνάξετε ή μαλώσετε το ζωάκι σας αν το δείτε τρομαγμένο, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να το στρεσάρετε περισσότερο.

Βοηθήστε το ζωάκι σας

 • Φτιάξτε του μια φωλιά σε κάποια ήσυχη γωνιά του σπιτιού, που θα μπορεί να νιώσει ασφάλεια, ίσως κάτω από κάποιο κρεβάτι με παλιά σας ρούχα, που θα μπορεί να κρυφτεί μόλις τα βεγγαλικά αρχίσουν.
 • Αν η γατούλα σας τριγυρίζει ανήσυχη νιαουρίζοντας, και προσπαθώντας να βρει κάπου να κρυφτεί, αφήστε την ήσυχη και μην προσπαθείτε να την καθοδηγήσετε. Θα προσπαθήσει να βρει ασφαλές μέρος, και είναι σημαντικό να μην την ενοχλήσετε γιατί θα την αγχώσετε περισσότερο.
 • Προσπαθείτε να μην αφήνετε μόνα τους τα ζωάκια σας σε τέτοιες περιπτώσεις βεγγαλικών που θα τους δημιουργήσουν φόβο.
 • Προσπαθείτε να είστε εσείς ήρεμοι και να φέρεστε φυσιολογικά. Επαινείτε το ζωάκι σας αν είναι ήρεμο.
 • Σε περίπτωση που έχετε αφήσει το ζωάκι σας μόνο του και όταν γυρίσετε διαπιστώσετε ότι έχει κάνει ζημιές, ή την ανάγκη του σε σημεία που δεν πρέπει, μην το μαλώσετε και μην θυμώσετε μαζί του!

Πηγή: mimikaki