Αυτόματα κουτιά για άμμο!

Αυτόματα κουτιά για άμμο!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πλέον δυσάρεστο κομμάτι της γατίσιας συντροφιάς, είναι όταν έρχεται η ώρα να καθαρίσουμε την άμμο της. Για τις εγκύους δε, το κομμάτι αυτό είναι όχι απλά δυσάρεστο αλλά και επικίνδυνο (λόγω κινδύνου προσβολής από τοξοπλάσμωση, η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική για το έμβρυο). Ωστόσο κάποιες εταιρείες στο εξωτερικό, φαίνεται να έχουν λύσει το πρόβλημα! Ξεχάστε το καθάρισμα κάθε μέρα, τις μυρωδιές και τη σωματική κούραση από το σκύψιμο. Οι νέες, πρωτοποριακές τουαλέτες γατιών είναι πολλές φορές καλύτερες και από τις ανθρώπινες, δυστυχώς όμως με αρκετά υψηλό κόστος, το οποίο ωστόσο σύμφωνα με τις εταιρείες παραγωγής, αποσβένεται από το μειωμένο κόστος των αναλώσιμων ή τη μεγάλη διάρκεια αυτών.

1. Personal favorite: CatGenie

Εκ πρώτης όψεως, θυμίζει ανθρώπινη τουαλέτα, τόσο σε σχήμα όσο και σε τρόπο λειτουργίας. Οι απαιτήσεις του είναι πολύ περισσότερες από ένα απλό κουτί για άμμο, που το μόνο που απαιτεί είναι μισό τετραγωνικό στο πάτωμα. Το εν λόγω σύστημα, χρειάζεται σύνδεση με την παροχή νερού (όπως το πλυντήριο), σύνδεση με την τουαλέτα (ώστε να αποβάλλει εκεί τις ακαθαρσίες, καθώς και ηλεκτρισμό. Λειτουργεί με την ειδική πλυνόμενη άμμο της εν λόγω εταιρείας, και απαγορεύεται ρητά η αντικατάσταση της με κοινή άμμο – κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει βλάβη στο σύστημα, καθώς και αναίρεση της διετούς εγγύησης.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Πρώτα η γάτα εισέρχεται στο μηχάνημα και κάνει την ανάγκη της. Έπειτα, με ειδικό ανιχνευτή, το μηχάνημα ξεκινά 60 δευτερόλεπτα μετά την αποχώρηση της γατούλας τη διαδικασία καθαρισμού (μπορείτε να το ρυθμίσετε να μην είναι αυτόματο, πχ σε περίπτωση που θέλετε να εξετάσετε τα κόπρανα για τυχόν ασθένειες), η οποία διαρκεί περίπου μισή ώρα. Στη διάρκεια αυτής της μισής ώρας τα κόπρανα υγροποιούνται και μαζί με τα ούρα περνούν στο αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού. Έπειτα, η άμμος πλένεται με νερό και το ειδικό υγρό καθαρισμού (το οποίο το προμηθεύεστε επίσης από την εταιρεία και κρατάει δύο μήνες αν έχετε μόνο μια γάτα) και στη συνέχεια στεγνώνεται, ώστε να είναι στεγνή, ζεστή και καθαρή όταν η γατούλα την ξαναχρησιμοποιήσει. Εάν έχετε συνηθίσει τις σκεπαστές τουαλέτες, μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον και κάλυμμα.

Τα αρνητικά (γιατί τίποτα δεν είναι τέλειο…)

 • Μεγάλο κόστος (αρχικό κόστος $329 το οποίο περιλαμβάνει το μηχάνημα, 2 υγρά καθαρισμού της άμμου (διάρκειας 4 μηνών για μία γάτα), 2 συσκευασίες της ειδικής άμμου (κρατούν 6 μήνες η καθεμία), διευρυμένη τετραετή εγγύηση και δωρεάν αποστολή εντός ΗΠΑ. Ωστόσο προσωπικά, πάλι ακριβό μου φαίνεται. Πάντως μπορεί να πληρωθεί και σε 3 δόσεις.
 • Μου φαίνεται λίγο μπερδεμένη ιστορία η σύνδεση με την παροχή νερού.
 • Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι το στέλνουν και εκτός ΗΠΑ, ούτε γνωρίζω το κόστος αποστολής στην Ελλάδα, αν τελικά το αποστέλλουν. Εάν μάθετε, γράψτε το και εδώ.

2. Litter robot

41HCzmopvCL._AA280_


Πολύ φτωχότερο από το προηγούμενο, με σχεδόν την ίδια τιμή. Λειτουργεί ως εξής: 5 λεπτά αφότου η γάτα εξέλθει από αυτό, αρχίζει να γυρίζει, διαχωρίζοντας την άμμο από τα περιττώματα και συγκεντρώνοντας τα περιττώματα σε μια ειδική θήκη, η οποία απαιτεί άδειασμα μια φορά την εβδομάδα.
Έχει κάποια θετικά, όπως:

 • Ο διαχωρισμός των κοπράνων απο την άμμο γίνεται σε μερικά λεπτά, και όχι σε μισή ώρα.
 • Δεν απαιτεί ειδικά προϊόντα, χρησιμοποιείται με οποιαδήποτε άμμο.
 • Δεν απαιτεί σύνδεση με την παροχή νερού.
 • Είναι σκεπαστό χωρίς επιπλέον κόστος (αν και χωρίς πορτάκι)
 • Ελαφρώς πιο οικονομικό ($300)

Ωστόσο, υστερεί σε πολλά θέματα σε σχέση με το Cat Genie:

 • Απαιτεί επαφή με τα περιττώματα, έστω και μόνο μια φορά την εβδομάδα.
 • Μόλις $30 φθηνότερο, ενώ υστερεί σημαντικά σε δυνατότητες.
 • Δεν καθαρίζει την άμμο, ούτε διαχωρίζει και τα ούρα, παρα μόνον τα κόπρανα.

Φυσικά, αυτά δεν είναι τα μόνα κουτιά για άμμο “νέας γενιάς”. Μια αναζήτηση στο Google για “automatic litter box” θα σας δείξει πολλές ακόμη επιλογές!

Πηγή: Subject to change