Άσθμα των αιλουροειδών

Άσθμα των αιλουροειδών

Πολύ συχνά ακούμε ανθρώπους να παραπονιούνται ότι παράγοντες όπως ο καιρός, η φύση, διάφορα καλλυντικά, καθώς και η συγκατοίκηση τους με ζώα, τους προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως το γνωστό άσθμα. Δεν είμαστε όμως μόνο εμείς αλλεργικοί με τις γάτες, αλλά και οι γάτες μπορεί να είναι αλλεργικές με τους ανθρώπους (σοφές γάτες) και να εμφανίσουν άσθμα, το γνωστό feline asthma(άσθμα των αιλουροειδών).

Τι είναι το άσθμα των αιλουροειδών (feline asthma).

Είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τις αναπνευστικές οδούς της γάτας σας, δηλαδή τους “σωλήνες” (βρόγχοι και βρογχιόλες) που κουβαλάνε τον αέρα μέσα κι έξω από τους πνεύμονες. Τα εσωτερικά τοιχώματα αυτών των “σωλήνων” στις ασθματικές γάτες είναι ερεθισμένα (πρησμένα). Αυτός ο ερεθισμός κάνει τις αναπνευστικές οδούς πολύ ευαίσθητες, και έχουν την τάση να αντιδρούν έντονα κάτω υπό ορισμένες συνθήκες. Αυτή η έντονη αντίδραση συνίσταται στη διαστολή τους, δηλαδή στενεύουν, οπότε και επιτρέπουν λιγότερο αέρα να ρέει διαμέσου τους προς τους πνεύμονες.
Αν μπορούσε μια γάτα να μας περιγράψει με δικά της λόγια πώς νιώθει όταν προσβάλλεται από κρίση άσθματος, κάπως έτσι θα απαντούσε:
“Σαν γάτα, νιώθω μια δυσκολία στο να ανασάνω καλά. Αυτό είναι πολύ τρομαχτικό και κουραστικό. Τεχνικά, αυτή η δυσκολία οφείλεται στο ότι οι μικρές δίοδοι προς τα πνευμόνια μου (βρόγχοι,  βρογχιόλες) είναι ως ένα σημείο ερεθισμένες. Έχουν την τάση να καταρρεύσουν όπως ένα καλαμάκι σε ένα κουτί με γάλα. O βαθμός αυτό του ερεθισμού αυξάνεται και μειώνεται κατά καιρούς και μπορεί να κατασταλάξει με φαρμακευτική αγωγή, αλλά πάντα θα με συνοδεύει”.

To άσθμα των αιλουροειδών (Feline Asthma) είναι γνωστό και με ονομασίες όπως χρόνια βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα και αλλεργική βρογχίτιδα. Αδιαφορώντας για το όνομα, είναι μια κοινή αρρώστια των αιλουροειδών. Το άσθμα των αιλουροειδών συναντιέται σε όλα τα μέρη του κόσμου και σε γάτες όλης της ηλικίας. Το ποσοστό των ενήλικων γατών που νοσούν υπολογίζεται περίπου στο 1%.

Οι ενδεχόμενες αιτίες περιλαμβάνουν :

– Αλλεργία: Αν η γάτα σας έχει αλλεργία σε κάποιες συγκεκριμένες εισπνεόμενες ουσίες, (αλλεργιογόνα) μόλις εκτεθεί σ’ αυτές θα παρουσιάσει ξαφνική συστολή των μυών γύρω από τις αναπνευστικές οδούς, οδηγώντας σε τυπικά κλινικά συμπτώματα. Είναι αδύνατο συνήθως να καθορίσεις ποια αλλεργιογόνα προκαλούν άσθμα σε κάθε γάτα ξεχωριστά, άλλα κάποια κοινά περιλαμβάνουν το γρασίδι και τη γύρη δέντρων, καπνό από τα τσιγάρα ή το τζάκι, διάφορα σπρέι (λακ, αποσμητικά, εντομοκτόνα, αποσμητικά χώρου, αρώματα) και η σκόνη από την άμμο για τα απορρίμματα της γάτας σας. Αν δεν είστε σίγουροι ποιο αλλεργιογόνο είναι υπεύθυνο για τη δική σας γάτα, μπορείτε να κάνετε κάποια τεστ από μόνοι σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να εξετάσετε την πιθανότητα να οφείλεται στα απορρίμματα της με το να αλλάξετε ξαφνικά την άμμο της ή την εφημερίδα για μερικές βδομάδες. Οι εσωτερικές γάτες ίσως δείξουν βελτίωση αφού καθαριστεί εντελώς ο φούρνος και χρησιμοποιηθούν καθαριστήρες του αέρα (ιονιστές) στο σπίτι.
– Βακτηριακή μόλυνση.
– Παράσιτα (συμπεριλαμβανομένου του γνωστού heartworm “σκουλήκι της καρδιάς”).

Κατηγορίες

Βρογχικό άσθμα: έκθεση σε αλλεργιογόνα, μολυσματικοί παράγοντες και παράσιτα μπορεί να συμβάλλουν στο να προκληθούν σπασμοί στις αναπνευστικές διόδους της γατούλας σας με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η λειτουργία τους. H κατάσταση είναι ανατρεπόμενη.

Οξεία βρογχίτιδα: Ερεθισμός της αναπνευστικής οδού σύντομης διάρκειας (μπορεί να είναι αποτέλεσμα υιικής, βακτηριακής, μυκοπλασματικής ή παρασιτικής μόλυνσης). H κατάσταση είναι ακυρώσιμη.

Χρόνια βρογχίτιδα: Παρατεταμένος ερεθισμός της αναπνευστικής οδού, συνήθως για περισσότερο από 2 ή 3 μήνες. Εξαιτίας αυτού του χρόνιου ερεθισμού, προκαλείται μη ανατρεπόμενη καταστροφή στην αναπνευστική οδό. Δευτερεύοντα βακτήρια ή ιοί μπορούν να προκαλέσουν επιπρόσθετες επιπλοκές και η γάτα με χρόνια βρογχίτιδα συνήθως τότε εμφανίζει απανωτά νέο άσθμα, το οποίο σαφώς επιδεινώνει την κατάσταση της.

Εμφύσημα: είναι η μεγέθυνση των αναπνευστικών οδών που προκαλεί την καταστροφή ιστού των πνευμόνων και την ανάπτυξη μεγάλων κακώσεων που μοιάζουν με κύστεις. Αυτό μπορεί είτε να είναι αποτέλεσμα της χρόνιας βρογχίτιδας ή να εμφανιστεί ταυτόχρονα με αυτήν.

Συμπτώματα

Παρακάτω αναφέρονται τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα άσθματος. Εάν αναγνωρίσετε έστω κι ένα από τα συμπτώματα αυτά, ακόμη και το πιο ήπιο, σπεύσετε το συντομότερο να πάτε τη γατούλα σας στον κτηνίατρο. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η ασθένεια της και λάβει φαρμακευτική αγωγή, τόσο καλύτερα. Όπως είδαμε και προηγουμένως, έστω και τρίμηνος ερεθισμός της αναπνευστικής οδού που σας πέρασε απαρατήρητος, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια βρογχίτιδα με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό. Έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει ή να καταστείλει εντελώς αυτή την άνοδο από το ένα επίπεδο στο άλλο, και αν η ασθένεια ελεγχθεί κατάλληλα ποτέ δε θα περάσει το επίπεδο 2 (βλ. οξεία βρογχίτιδα).
– αναπνοή με δυσκολία που παράγει έναν ήχο βραχνού σφυρίγματος ή rapid, βεβιασμένη αναπνοή.
– επίμονος βήχας. Το βήξιμο περιγράφεται ως ένας ξηρός, πνιχτός βήχας που μοιάζει με το βήχα που εμφανίζεται όταν έχουν συσσωρευθεί στο στομάχι της ή το έντερο της οι γνωστές τριχόμπαλες (μικρό όγκο από τρίχες στο στομάχι ή το έντερο της γάτας που μαζεύονται όταν η γάτα καταπίνει τρίχες καθώς γλύφει το τρίχωμα της). Σε ήπια προσβεβλημένες γάτες, το βήξιμο και η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να εμφανίζονται μόνο περιστασιακά. Οι πιο σοβαρά προσβεβλημένες γάτες έχουν καθημερινά βήχα και δυσκολία στην αναπνοή και πολλές κρίσεις περιορισμού τις αναπνευστικής οδούς.
– κάθεται στα πίσω πόδια με τους ώμους καμπουριαστούς και το λαιμό τεντωμένο προς τα πάνω προσπαθώντας να αναπνεύσει.
– βγάζει αφρώδη βλέννα ενώ βήχει.
– πέφτει σε λήθαργο.
– αναπνέει με ανοιχτό στόμα.

Το άσθμα συνήθως εμφανίζεται σε γάτες μεταξύ 2 και 8 ετών. Πολλές γάτες ξεκινούν να εμφανίζουν σημάδια περίπου 2 με 3 ετών.

Τα επεισόδια άσθματος μπορεί να εμφανίζονται σπάνια, επαναλαμβανόμενα ή συνεχώς και ποικίλλουν από πολύ ήπια μέχρι απειλητικά για τη ζωή του γάτου σας. Οι περισσότερες γάτες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα μεταξύ αυτών των κρίσεων.

Επίσης τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν στην ίδια γάτα και να εμφανίζονται διαφορετικά σε κάθε κρίση. Μερικές φορές μπορεί να παρουσιάσει δυσκολία στην αναπνοή χωρίς βήχα, μερικές φορές βήχα χωρίς δυσκολία στην αναπνοή και μερικές φορές και τα δυο.

Μια γάτα που παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα κρίσης, τα μπλε χείλια ή τη μύτη, αφρώδη σάλια, ή την προφανή δυσκολία να αναπνεύσει, απαιτεί άμεση και έκτακτη ανάγκη να την παρακολουθήσει κτηνίατρος. Το άσθμα μπορεί να είναι πολύ σοβαρό και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο από αναπνευστική ή καρδιακή συγκοπή.

Διάγνωση

Τα συμπτώματα του άσθματος μοιάζουν με συμπτώματα άλλων ασθενειών, όπως heartworm, πνευμονία, καρδιακές ασθένειες, Lungworm, μόλυνση του αναπνευστικού, λευχαιμία. Δεν υπάρχει κάποιο αποκλειστικό τεστ που να αποδεικνύει το άσθμα. Για να επιτύχει αυτήν την διάγνωση, ο κτηνίατρος πρέπει πρώτα να αποκλείσει άλλες ασθένειες που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με το άσθμα, κατόπιν ψάχνει για πολλαπλά κομμάτια των ενδείξεων που διαμορφώνουν μια κλινική διάγνωση.

Η διάγνωση γίνεται με ακτινογραφίες για το στήθος, (οι ακτινογραφίες στήθους ίσως είναι φυσιολογικές σε μερικές γάτες με άσθμα, ενώ άλλες θα έχουν σημάδια βρογχικής φλεγμονής και υπερβολικό φούσκωμα των πνευμόνων, μια πλήρης ανάλυση αίματος, ένα τεστ σκουληκιού της καρδιάς των αιλουροειδών (feline heartwormtest), και άλλες τεχνικές με τις οποίες παίρνουν δείγματα κυττάρων από τις χαμηλότερες αναπνευστικές διόδους — τραχειακή πλύση, βρογχική πλύση, ή βρογχοκυψελιδική έκπλυση (bronchoalveolar lavage).

Μερικές φορές τα τεστ διάγνωσης αφήνουν κάποιες αμφιβολίες. Σε αυτή την περίπτωση χορηγείται θεραπεία και η ανταπόκριση στη θεραπεία θεωρείται απόδειξη ότι η διάγνωση είναι σωστή.

Επίσης σε περίπτωση που η γάτα μεταφερθεί στο ιατρείο σε κατάσταση βαριάς κρίσης, πριν γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις το πρώτο μέλημα του γιατρού είναι να βοηθήσει τη γάτα να πάρει πλήρεις αναπνοές. Δηλαδή να ανακουφίσει τα συμπτώματα της. Ίσως η γάτα χρειαστεί να παραμείνει στο ιατρείο μερικές ημέρες.

Θεραπεία

Η διάρκεια της απαραίτητης θεραπείας είναι εξαιρετικά μεταβλητή. Μερικές γάτες μπορεί να χρειαστούν θεραπεία σε όλη τη ζωή τους, ενώ άλλες γάτες θα χρειαστούν μόνο περιοδική θεραπεία.

Δυστυχώς το άσθμα των αιλουροειδών είναι μια χρόνια προοδευτική ασθένεια που δε μπορεί να γιατρευτεί πλήρως. Οι φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να μειώσουν πάρα πολύ τα συμπτώματα αλλά ίσως δε θα μπορέσουν να εξαλείψουν πλήρως το βήξιμο.

Υπάρχουν διάφορα είδη θεραπείας, από τα οποία ο γιατρός που παρακολουθεί τη γάτας σας θα επιλέξει το κατάλληλο για τη δική σας γάτα, ανάλογα με τις τυχόν ιδιαιτερότητες της.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε λεπτομερώς για τα είδη θεραπειών που εφαρμόζονται σήμερα, ανατρέξτε στο άρθρο “Ότι θέλετε να ξέρετε για τη θεραπεία του Feline asthma”

Να σημειώσουμε εδώ μόνο ότι πέρα από τη θεραπευτική διαδικασία που θα ακολουθήσει η γάτα σας, μερικές δράσεις πρέπει να λάβετε στο σπίτι για να μειώσετε τα συμπτώματα του άσθματος.
– αποφυγή του καπνού από το τζάκι και τα τσιγάρα είναι πολύ σημαντική. Αυτός ο καπνός έχει την τάση να εγκαθίσταται κοντά στο πάτωμα του δωματίου δηλαδή στο επίπεδο αναπνοής της γάτας.
– μειώστε όσο μπορείτε τη χρήση αποσμητικών χώρου και άλλα σπρέι του νοικοκυριού.
– Χρησιμοπoιείστε προϊόντα περιποίησης του σώματος σας σε μορφή spray αρκετά μακριά από τη γάτα.
– Αλλάξτε την άμμο των απορριμμάτων της με κάποια που είναι φτιαγμένη από εναλλακτικό υλικό.
– Επίσης οι καθαριστήρες αέρα βοηθάνε αρκετά.
– Οποιαδήποτε δραστηριότητα που συνδέεται με συμπτώματα άσθματος στη δική σας γατούλα, όπως το να βγαίνετε έξω με κρύο καιρό, καλύτερα να αποφευχθούν.
– Τέλος, οι παχύσαρκες γάτες θα ωφεληθούν πολύ από την μείωση βάρους.

Πηγή: sky+sea