Απλός ιατρικός έλεγχος!

Απλός ιατρικός έλεγχος!

Το καλύτερο είναι να αρχίσετε τους εβδομαδιαίους ελέγχους όταν η γάτα είναι ακόμη μικρή, έτσι ώστε να αποκτήσει την εμπειρία και να συνηθίσει. Αν κάποια στιγμή ανησυχήσετε για την υγεία της, ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας. Ο τακτικός σας έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Στόμα

Ανασηκώστε προσεκτικά τα χείλη και εξετάστε τα ούλα και τα δόντια. Τα πίσω ειδικά δόντια δεν πρέπει να έχουν συσσωρευμένη πέτρα και τα ούλα πρέπει να έχουν ένα υγιές ροζ χρώμα.

Μάτια

Ελέγξτε τα βλέφαρα για ίχνη δακρύων. Εάν τα βλέφαρα είναι κόκκινα, πλύντε τα με ειδικό υγρό σαπούνι, που 8α προμηθευτείτε από τον κτηνίατρο σας, κι αν δεν υποχωρήσει σε 48 ώρες, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αυτιά

Καθαρίστε απαλά το εξωτερικό μέρος του αυτιού με μπατονέτα βουτηγμένη σε ελαιόλαδο (αν το κερί που θα βγει είναι πολύ ή έχει άσχημη οσμή, πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για εξετάσεις). Ποτέ μη βάζετε την μπατονέτα μέσα στον ακουστικό πόρο.

Νύχια

Προσέξτε να μη σχίζονται ή παραμεγαλώνουν. Αν έχουν μεγαλώσει υπερβολικά, μπορεί να χρειαστεί να τα κόψετε (συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας αν έχετε αμφιβολίες).

Πηγή gatospito.com