Οι Γίγαντες της Αφροδίτης -Aphrodite’s Giants

Οι Γίγαντες της Αφροδίτης -Aphrodite’s Giants

Πρόκειται για μια εκ των δύο εθνικών φυλών της Κύπρου.

Αυτόχθων, γιγαντόσωμη, υπερήφανη με ιστορία πολλών ετών, εξαιρετικά όμορφη κι επιβλητική.

Η ιστορία

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο και προσπαθώντας να συνθέσουμε κομμάτια της ιστορίας και να εντάξουμε την κάθε φυλή πάνω στο γενεαλογικό δέντρο των γατών ανακαλύπτουμε ότι οι Γίγαντες της Αφροδίτης ανήκουν στα πρώτα πρώτα κλαδάκια των ετών που οι γάτες εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους.

Αν και έχει γίνει ευρέως αποδεκτό ότι οι γάτες εξημερώθηκαν αρχικά στην Αίγυπτο πριν από 4000 χρόνια , η ιστορία τους μεταξύ των ανθρώπων πηγαίνει πολύ πιο πίσω. Άγριες γάτες είναι πλέον γνωστό ότι έχουν ζήσει ανάμεσα στους ανθρώπους της Μεσοποταμίας τουλάχιστον 100.000 χρόνια πριν και έχουν εξημερωθεί περίπου 12.000 πριν, την ίδια περίοδο με σκυλιά, κότες, αγελάδες κλπ.

Αρχαιολογικά ευρήματα της τελευταίας δεκαετίας αποδεικνύουν ότι η γάτα έχει εξημερωθεί από τον άνθρωπο προγενέστερα των Αιγυπτίων.

Το 1991 βρέθηκε νεολιθικός τάφος (9.500 Π.Χ) στη Κύπρο στην περιοχή του Σιρουλόκαμπου, (6χλμ από την Παρεκκλήσια*) μέσα στον οποίο ήταν θαμμένοι ένας άντρας και μια γάτα. Δυστυχώς η γάτα τάφηκε εκεί για θρησκευτικούς λόγους, ωστόσο ως συμβολισμός είναι εύλογο να αντιληφθούμε ότι η γάτα θα συντρόφευε στο αιώνιο ταξίδι.

Τα μόνα γενετικά στοιχεία που προέκυψαν από τον σκελετό είναι ότι άνηκε στην ποικιλία του Felis Silvestris.

Τη συγκεκριμένη νεολιθική γάτα την διεκδικούν πολλές εθνικότητες ωστόσο μέχρι και σήμερα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι βρέθηκε στο νησί της Κύπρου κοντά στη Λεμεσό.

Τα ευρήματα του συγκεκριμένου τάφου μαζί με αναφορές διάφορων λογοτεχνικών και ιστορικών πηγών οδηγούν σε συμπεράσματα ότι οι κάτοικοι της Κύπρου είχαν στην καθημερινότητα τους τις γάτες.

Ο Λεόντειος Μαχαίρας* στο χρονικό του, κάνει αναφορά στις γάτες της Κύπρου, συγκεκριμένα αναφέρει πως οι Μοναχοί τις ταΐζουν και τις φροντίζουν γιατί αυτές διώχνουν τα τρωκτικά και τα φίδια και μιλάει για ομάδες μεγάλων γατών πέρα από το σύνηθες μέγεθος.

Νεότερη ιστορία

Αν περπατήσει κανείς στις ορεινές περιοχές της Κύπρου και σταθεί λίγο τυχερός, μπορεί να δει κάποιες γάτες που μοιάζουν σαν να βγήκαν από κάποιο παραμύθι, αινιγματικές, μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες, με πολύ ευγενικά χαρακτηριστικά.

Αυτή η ομοιογένεια και τα χαρακτηριστικά που επαναλαμβάνονταν κέντρισαν και το ενδιαφέρον μιας Αγγλίδας εκτροφέα που ήρθε στη Κύπρο για μόνιμη κατοικία.

Ο λόγος για τη Τερέσα Λιδερλαντ όπου μέχρι το 1998 είχε εμπλακεί στην παρουσίαση και εκτροφή Τούρκικης Βαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λίγες μέρες αφού εγκαταστάθηκε στο νησί, ένα πολύ όμορφο, ημιμακρύτριχο κρεμ αρσενικό εμφανίστηκε στον κήπο της. Είχε ένα τριγωνικό πρόσωπο, αρκετά μεγάλα αυτιά και πολύ ψηλότερα τα πίσω πόδια, πολύ φουντωτή ουρά και μεγάλη δομή των οστών. Ήταν ομιλητικός και πολύ στοργικός. Τον ονόμασε Cassidy γιατί κινούνταν αργά και άσχημα. Εξωτερικά έφερε ορισμένες ομοιότητες με την τουρκική Αγκύρας και Βαν Τουρκίας, αλλά ήταν σίγουρα μια διαφορετική «ράτσα» από αυτές τις 2.

Σύντομα άλλη μια γάτα προστέθηκε στη παρέα του κήπου της για να κάνει συντροφιά στον Cassidy, μια γατούλα που ονόμασε Lady και είχε ήδη προλάβει να ζευγαρώσει με τον Cassidy, είχε επίσης τριγωνικό πρόσωπο και μεγάλη δομή των οστών. 2 γατάκια γεννήθηκαν από αυτό το ζευγάρωμα μόνο το ένα έζησε, το κοριτσάκι.

Το κοριτσάκι αυτό αργότερα ζευγάρωσε με ένα άλλο αρσενικό με δίχρωμα μάτια, (ένα πορτοκαλί ένα γαλάζιο), 4 γατάκια γεννήθηκαν από αυτό το ζευγάρωμα, όλα είχαν τριγωνικά κεφαλάκια και μακριά πίσω πόδια. 2 εκ των οποίων ήταν θηλυκά και το ένα το ονόμασαν Samira.

Γοητευμένη η εκτροφέας από το αποτέλεσμα των μωρών αποφάσισε να κάνει μια γέννα από την Samira εγγονή του Cassidy και ενός ακόμη νεαρού γατούλη. 5 γατάκια γεννήθηκαν εκ των οποίων κράτησε ενεργά τον Jacob και η Xanthi.

Αυτές είναι η 4η γενιά των Κυπριακών γατών, δισέγγονα του Cassidy που τώρα ονομάζονται Γίγαντες της Αφροδίτης μια φυλή χαρακτηριστικά της οποίας συναντούμε μόνο σε ορεινές περιοχές της Κύπρου.

Μιλώντας με διάφορους κατοίκους του νησιού για γάτες με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι επισήμαναν ότι πριν 30 χρόνια οι γάτες αυτές ήταν πολύ συνηθισμένες να κυκλοφορούν ενώ πλέον τις βλέπει κανείς μόνο κοντά σε βουνά και σχεδόν καθόλου στα παράλια.

Παρόλο που οι ημιμακρύτριχες Αφροδίτες συναντιούνται πιο συχνά, υπάρχει μια ποικιλία με τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά κοντότριχη που τις συναντούμε ακόμη πιο σπάνια. Θεωρείται ότι το ημιμακρύτριχο γένος είναι το πιο ισχυρό.

H φυλή παρουσιάστηκε επίσημα σε cat show στη Λεμεσό τον Φεβρουάριο του 2009.

Οι Γίγαντες της Αφροδίτης είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένη καθαρόαιμη φυλή από τη world cat federation, τα στάνταρ της φυλής συντάχθηκαν από τον διεθνή κριτή γατών και γενικό γραμματέα της WCF κύριο Andrea Mobius.

Για να αναγνωριστεί μια καινούρια φυλή δεν αρκεί μόνο η φυσική παρουσία γατών που παρουσιάζουν όμοια χαρακτηριστικά, απαιτείται και εξέταση DNA.

H καθηγήτρια Leslie Lyons (επικεφαλής του Feline Genome Project του University of U.C Davis) πρόσφατα ολοκλήρωσε μια μελέτη που αφορούσε τις γάτες Turkish Angora, Turkish Van, τις Κυπριακές γάτες συμπεριλαμβανομένου και των Α.Γ.

Δείγματα πάρθηκαν τόσο από καθαρόαιμες γάτες με pedigree όσο και από γάτες που ζούσαν ελεύθερες σε περιοχές όπου ο πληθυσμός έφερε τα ίδια χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αίμα των Α.Γ ήταν εντελώς διαφορετικό από εκείνων των Turkish Van και Turkish Angora. « Oι Κυπριακές γάτες κατέχουν ξεχωριστό γενετικά πληθυσμό μέσα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η φυλή της Κύπρου μπορεί να αναπτυχθεί». Η Καθηγήτρια Lyons σχολίασε ότι υπήρχαν κάποια στοιχεία «περιορισμένης μετανάστευσης» των γατών μεταξύ Κύπρου και η Τουρκίας. Ωστόσο τα επιχρίσματα που έχουν υποβληθεί από Aphrodite Giants σε απόθεμα αναπαραγωγής δείχνουν αμελητέα επίδραση από το γάτες εκτός Κύπρου.

Για παράδειγμα ο Cassidy σε σχέση με την έρευνα έχει 97.6% προέλευση Γάτας Κύπρου, ενώ συναντούμε γάτες από το foundation program με ποσοστά μεγαλύτερα του μεταξύ 96%-98%, αυτό δείχνει ότι το “αίμα” τους δεν έχει ανακατευτεί με τίποτε άλλο είναι Παραδοσιακές Κυπριακές γάτες χωρίς άλλες προσμίξεις.

Iδιοσυγκρασία

Οι Αφροδίτες έχουν θαυμάσια και ήρεμη ιδιοσυγκρασία που τις καθιστά ιδανικές συντρόφους. Είναι εξαιρετικά τρυφερές και κοινωνικές, αποζητούν το χάδι και τους αρέσει να δαπανούν τον περισσότερο τους χρόνο στην αγκαλιά κάποιου.

Απολαμβάνουν τον καλλωπισμό και τους αρέσει το βούρτσισμα της γούνας τους.

Είναι γάτες ανταποδοτικές, δεν έχετε ιδέα πόσα μπορούν να κάνουν για τα άτομα που αγαπούν.

Πρότυπα φυλής

Κεφάλι:
Από το μέτωπο μέχρι το πηγούνι σχηματίζουν ένα μακρύ τρίγωνο, η γραμμή στο μάγουλο είναι ευθεία. Μεγάλη ευθεία στο ρύγχος και τη μύτη, με μια μικρή βουτιά κάτω από το ύψος των ματιών. Ισχυρό πηγούνι. Μπροστά ελαφρώς στρογγυλεμένο και ελαφρώς θόλο στο μέτωπο. (20 βαθμοί)

Μάτια:
Σε σχήμα ελιάς, στρογγυλεμένα και ελάχιστα οβάλ. Όλα τα χρώματα επιτρέπονται. Απαλό γαλάζιο και ανοιχτό κίτρινο προτιμάται από το σκούρο μπλε και το πράσινο. Το χρώμα πρέπει να είναι ομοιόμορφο. (5 βαθμοί)

Αυτιά:
Ευρεία αυτιά στη βάση, μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους, τοποθετείται σε μορφή ενός ανοικτού V με ελαφρώς στρογγυλεμένος ο χώρος ανάμεσα στα αυτιά και στην κορυφή της κεφαλής. (5 βαθμοί)

Σώμα:
Μεγάλο και ισχυρό. Κομψό, άπαχο μυώδες. Μακριά πλάτη και λαιμός. Μυώδεις ώμοι και γοφοί. Μεγάλες αναλογίες του σώματος, η μορφολογία τους αναπτύσσεται γρήγορα. Λόγω της ανάπτυξης της φυλής τα μικρά γατάκια θα μπορούσαν να είναι λιγότερο μυώδη αλλά τα οστά τους θα πρέπει να είναι μεγάλα από την αρχή. Τα πίσω πόδια ελαφρώς μεγαλύτερα από ό,τι τα μπροστινά πόδια. (35 βαθμοί)

Ουρά:
Μεσαία προς μεγάλη και σε ισορροπία με τη μέτρηση του σώματος. Στις shorthair η άκρη της ουράς πιο λεπτή από το βαριά ρίζα της. ( 5 βαθμοί)

Τρίχωμα:
Μαλακό βαμβακερό – μαλλιαρό, πολύ απαλό, κοντό για τις shorthair, ημιμακρύτριχο για τις Longhair, με υπόστρωμα το χειμώνα, το καλοκαίρι πολύ μικρότερο μήκος τρίχας χωρίς υπόστρωμα. Η ποικιλία longhair έχει πλούσια φουντωτή ουρά που θυμίζει σχήμα ουράς στρουθοκαμήλου στο τελείωμα της. ( 25 βαθμοί)

Χρωματισμοί
Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά με εξαίρεση τα chocolate, lilac, fawn, cinnamon, mink και colorpoint σχέδια. Στα solid (μονόχρωμα) το χρώμα θα πρέπει να είναι χωρίς λευκό. Στα Bicolor (δίχρωμο) είναι επιθυμητή η μη τακτική ρύθμιση χρώματος. (5 βαθμοί)

Για το τέλος

Ήταν πολύ δύσκολο να γράψω αυτό το άρθρο με όσο το δυνατόν περισσότερα τεκμηριωμένα στοιχεία, παρόλο που η συγκεκριμένη φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα το 2010 από την World Cat Federation και η ιστορία της οφείλει να είναι πολύ ξεκάθαρη και όχι παραμυθένια και ξεθωριασμένη με πολλές σάλτσες όπως συνηθίζουμε να διαβάζουμε για τις ιστορίες των καθαρόαιμων γατών, η συγκεκριμένη φυλή έχει διχάσει τη Κύπρο και σε μια προσπάθεια κάποιων θερμόαιμων να την διεκδικήσουν εκτός Κυπριακών συνόρων έχουν πολλά στοιχεία αλλοιωθεί και κάποια άλλα χακαριστεί και διαγραφεί από το net. Ωστόσο είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε στις ημέρες μας την εξέλιξη και την γένεση μιας παλιάς – νέας φυλής όπως συνηθίζεται να λέγεται, οι άνθρωποι που τη ερευνούν την τεκμηριώνουν και ξεκίνησαν να την εκτρέφουν είναι εν ζωή και μπορούν να αποκαταστήσουν την οποιαδήποτε παραφιλολογία μπορεί να δημιουργηθεί. Ίσως στο μέλλον ένα διαδικτυακό αρχείο με ανεβασμένα τα pedigree, τα ευρήματα, φωτογραφίες, και τα αποτελέσματα του DNA test βοηθήσει ώστε οι υπέροχοι Γίγαντες της Αφροδίτης να είναι για πάντα εξασφαλισμένοι.

H φυλή έχει βρει τη θέση της στο χάρτη, έχει ξεπηδήσει από την αρχαία ιστορία στο σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κύπρου, είναι ένας μαγικός γενετικός κώδικας μιας υπέροχης γάτας χωρίς προσμίξεις, κάτι το οποίο είναι πραγματικός θησαυρός που έμεινε άθικτος μέσα στους χρόνους και οφείλουμε να σεβαστούμε και να προστατέψουμε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τη Ζωή Πασχαλίδου (Lefkotheas Cats) τη Teresa Leatherland (Llelayne cats) και τον κύριο Andrea Mobius για όλες τις πολύτιμες πληροφορίες και τις φωτογραφίες που διέθεσαν έτσι ώστε αυτή η φυλή να γίνει γνωστή και στη χώρα μας.

*Ο Λεόντιος Μαχαιράς υπήρξε ο γνωστότερος και σπουδαιότερος Κύπριος χρονογράφος του μεσαίωνα. Έζησε κατά το 15ο αιώνα, την περίοδο της Φραγκοκρατίας.

Πηγή Havana