Απλές συμβουλές για τον απεγκλωβισμό γάτας.

Απλές συμβουλές για τον απεγκλωβισμό γάτας.

Παρακάτω θα αναφέρουμε απλές συμβουλές για τον απεγκλωβισμό γάτας που βρίσκεται σε μπαλκόνι, ταράτσα, ακάλυπτο, κοινόχρηστο ή κλειστό χώρο.

Αυτές είναι οι πιο εύκολες περιπτώσεις απεγκλωβισμού και η διάσωση του ζώου μπορεί να γίνει από απλούς πολίτες με χρήση γατοπαγίδας και μόνο.

Σε αυτές τις καταστάσεις δεν κυνηγάμε την γάτα στον χώρο ειδικά όταν πρόκειται για μπαλκόνι ή ταράτσα. Επίσης αποφεύγουμε την οποιαδήποτε επαφή με το ζώο καθότι δεν ξέρουμε το ιστορικό διαβίωσης του.

Βήμα 1ο: Αναζητούμε ένα εργαλείο παγίδευσης – απεγκλωβισμού που ονομάζεται γατοπαγίδα. Αφού την  βρούμε, διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης, πως δολώνεται, τις προϋποθέσεις στησίματος και ασφάλισης αφού το ζώο έχει εισέλθει μέσα σε αυτήν.

Βήμα 2ο: Αν ο χώρος που βρίσκεται η γάτα είναι στο ίδιο επίπεδο με εμάς και υπάρχει εύκολη πρόσβαση τότε απλά στήνουμε την παγίδα και φεύγουμε. Σε αντίθετη περίπτωση όμως που ο χώρος δεν είναι εύκολα προσβάσιμος τότε χρησιμοποιούμε σχοινί στο οποίο δένουμε την παγίδα και αντίστοιχα την ανεβάζουμε ή την κατεβάζουμε όπου χρειαστεί με μέγιστη προσοχή.

Βήμα 3ο: Μόλις η γάτα εισέλθει μέσα στην παγίδα μπορούμε να ανασύρουμε την παγίδα και να έχουμε το ζώο στα χέρια μας.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν.

  • Η επιφάνεια στησίματος της παγίδας.

Πρέπει να είναι επίπεδη, καθαρή, χωρίς σκουπίδια και εμπόδια ώστε η παγίδα να έχει σταθερή έδραση χωρίς να κουνιέται και συνεπώς χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να κλείσει κατά την είσοδο του ζώου μέσα σε αυτή.

  • Το μέρος στησίματος της.

Για παράδειγμα σε μπαλκόνια και ταράτσες δεν τοποθετούμε γατοπαγίδα κοντά στα προστατευτικά κάγκελα. Το κάνουμε μόνο σε περιπτώσεις τις οποίες δεν μας διευκολύνει η γεωμετρία του χώρου.

  • Οι μεταβολές του καιρού.

Αν πρόκειται η παγίδα με το ζώο να είναι εκτεθειμένη σε καιρικά φαινόμενα. Κρύο, Ήλιο, Βροχή, Ζέστη.

  • Το δόλωμα.

Το καλύτερο δόλωμα για κάθε είδους απεγκλωβισμό στον οποίο χρησιμοποιούμε γατοπαγίδα είναι η σαρδέλα.

Με τα λάδια που εκκρίνουν οι σαρδέλες καθοδηγούμε τη γάτα από την γενική περιοχή προς την είσοδο της γατοπαγίδας, δηλαδή της δείχνουμε που είναι το δόλωμα. Έτσι αυτή ελκύεται από την μυρωδιά της σαρδέλας, που είναι ένας κολάσιμος πειρασμός για όλες τις γάτες, και δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία τέτοια λιχουδιά.

Σε μερικές περιπτώσεις  μπορεί να χρειαστεί να καμουφλάρουμε την γατοπαγίδα ώστε να μοιάζει με τρύπα, φωλιά ή λαγούμι.

  • Ασφάλιση της γατοπαγίδας.

Αν υπάρχει φόβος ότι μπορεί να μας «κλέψουν» την γατοπαγίδα τότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την δέσουμε με αλυσίδα και να την ασφαλίσουμε με ένα λουκέτο.

  • Ασφάλιση της θύρας της γατοπαγίδας.

Αν η γατοπαγίδα μας έχει θύρα η οποία είναι επιρρεπής στο να ανοίξει από τις προσπάθειες του ζώου να απελευθερωθεί τότε θα πρέπει να ασφαλίσουμε την θύρα εισόδου της γατοπαγίδας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι χρησιμοποιώντας δεματικά.

Χρήστος Ε. Κ. Μιχαλόπουλος
Διοικητής Ε. Μ. Α. Ζ.