Οδηγίες για απεγκλωβισμό γάτας από φρεάτια, υδροσυλλέκτες και αγωγούς

Οδηγίες για απεγκλωβισμό γάτας από φρεάτια, υδροσυλλέκτες και αγωγούς

Τα φρεάτια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά με την σχάρα όταν το φρεάτιο καλύπτεται με σχάρα και σε αυτά με το ρείθρο όταν το φρεάτιο έχει χαντάκι στο κράσπεδο του πεζοδρομίου. Τα φρεάτια που είναι με ρείθρο στο 99% των περιπτώσεων έχουν καπάκι με σταυρωτό χαρακτηριστικό στο οδόστρωμα ή στο πεζοδρόμιο.

Εύκολες επιχειρήσεις διασώσεων – απεγκλωβισμών είναι αυτές που αφορούν φρεάτια και το στήσιμο μιας γατοπαγίδας θα ήταν το ιδανικότερο. Δηλαδή στήνουμε την γατοπαγίδα, απομακρυνόμαστε από το σημείο και αφήνουμε τη γάτα να εισέλθει μόνη της μέσα με την ησυχία της.

Τα ζωάκια όμως δεν καταλαβαίνουν ότι κάποιος θέλει να τα διασώσει από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και έτσι δεν ανταποκρίνονται όπως θα περιμέναμε δηλαδή δεν είναι συνεργάσιμα. Οπότε υπάρχουν άλλοι μέθοδοι διάσωσης – απεγκλωβισμού από φρεάτιο όπως είναι ο αντιπερισπασμός και η έξοδος της γάτας από το φρεάτιο.

Βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις η διάσωση πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες και μόνο. Για αυτό μην επιχειρήσετε ποτέ μόνοι σας να εφαρμόσετε κάτι από τα παρακάτω αν δεν έχετε τις σχετικές γνώσεις και τα απαραίτητα εργαλεία, αλλιώς μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί τόσο σε εσάς όσο και στο ίδιο το γατάκι.

Εφόσον  λοιπόν το γατάκι δεν κινείται, όχι επειδή είναι τραυματισμένο αλλά επειδή φοβάται, πρέπει κάποιος να εισέλθει μέσα στο φρεάτιο από την αντίθετη μεριά, ώστε να το φοβίσει και το ζωάκι να βγει στον υδροσυλλέκτη του φρεατίου. Έτσι το πιάνουμε με μια απόχη και το τοποθετούμε σε γατοπαγίδα ή γατοφόρο.

Ακόμα ένας τρόπος αν το ζωάκι προβάλει το κεφάλι του στην απορροή του αγωγού είναι το πιάσιμο με την θηλιά και η καθοδήγηση του στην γατοπαγίδα ή στην γατοφόρο.

Χρήστος Ε. Κ. Μιχαλόπουλος
Διοικητής Ε. Μ. Α. Ζ.