Οι 6 λόγοι που οι γάτες πλένονται συνέχεια

Οι 6 λόγοι που οι γάτες πλένονται συνέχεια

Τι σχέση έχει η επιβίωση με τον καλλωπισμό;

Οι γάτες δίνουν την απάντηση.

Το ξέρεις ότι οι ενήλικες γάτες αφιερώνουν το 50% του χρόνου τους στην περιποίηση του σώματός τους; Αμέ! Οι γάτες είναι φιλάρεσκες, προνοητικές και ξέρουν να επιβιώνουν.

Η Dr Cynthia McManis, κτηνίατρος και ιδιοκτήτρια του Just Cats Veterinary Services, αποκαλύπτει μιλώντας σε καναδική ιστοσελίδα τους λόγους που μια γάτα καθαρίζεται συνεχώς.

Όπως φαίνεται, οι αιτίες δεν αφορούν μόνο θέματα υγιεινής και καθαριότητας, αλλά μεταξύ άλλων, κρύβουν και μυστικά επιβίωσης.

6 λόγοι που οι γάτες πλένονται συνεχώς

1. Προστατεύουν τους εαυτούς τους από τα αρπακτικά

1

Οι γάτες ενστικτωδώς καθαρίζονται, ώστε να μην έχουν πάνω τους υπολείμματα φαγητών ή άλλες μυρωδιές οι οποίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν αρπακτικά και δυνητικές απειλές για τις ίδιες.

2. Διατηρούν τη θερμοκρασία τους σε λογικά επίπεδα

2

Γλείφοντας το τρίχωμά τους, οι γάτες εναποθέτουν σάλιο σε αυτό. Στη συνεπακόλουθη εξάτμιση του σάλιου οφείλεται το ένα τρίτο της διαδικασίας ψύξης μιας γάτας, διατηρώντας τη θερμοκρασία της σε λογικά επίπεδα. Επιπρόσθετα, με το γλείψιμο, οι γάτες κατανέμουν τα φυσικά έλαια τους δέρματός τους ισόποσα σε όλο τους το τρίχωμα, για να διατηρούνται ζεστές όταν απαιτείται.

3. Κρατούν τις πληγές τους καθαρές

3

Όπως σημειώνει η Dr McManis, πιστεύεται ότι στο σάλιο της γάτας υπάρχουν ένζυμα τα οποία λειτουργούν ως ένα φυσικό αντιβιοτικό. Όταν μια γάτα έχει μια πληγή και τη γλείφει, το κάνει για να αποφύγει μια ενδεχόμενη μόλυνση. Ωστόσο, η McManis λέει πως αν η γάτα μας τραυματιστεί, πάντα χρειάζεται μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

4. Τονώνουν τη ροή του αίματός τους

4

Όπως με το βούρτσισμα των μαλλιών προωθείται η ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, με τον ίδιο τρόπο μια γάτα με τη γλώσσα της -η οποία διαθέτει μικροσκοπικές τρίχες στην επιφάνειά της- βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα της.

5. Δείχνουν την αγάπη τους

5

Όταν μια γάτα γλείφει μια άλλη γάτα, τότε στέλνει μηνύματα αγάπης. Στην πραγματικότητα αυτή η κίνηση, δηλαδή η ανταλλαγή σάλιου, δείχνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχουν οι γάτες μεταξύ τους.

6. Για να χαλαρώσουν

6

Πέρα από τη φροντίδα και τον καλλωπισμό του σώματός τους το οποίο φροντίζουν με νύχια και δόντια, οι γάτες καθαρίζονται καθώς πολύ απλά, για εκείνες αυτή η πράξη είναι ένα υπέροχο τελετουργικό χαλάρωσης.

Πηγή toocute