5 λόγοι που παχαίνει η γάτα σου. Πάρε μέτρα!

5 λόγοι που παχαίνει η γάτα σου. Πάρε μέτρα!

Εσύ ορκίζεσαι ότι δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο παχαίνει η γάτα σου, αφού δεν την παραταΐζεις, αλλά εκείνη παραμένει στρουμπουλή. Τέλος στα αινίγματα. Αυτοί είναι οι 5 κύριοι παράγοντες – αν και όχι ευρέως γνωστοί  – που μπορεί να κάνουν τη γάτα σου χοντρούλα.

Τα λουκούλεια γεύματα

Η Lindsay Stordahl,  μπλόγκερ στο ThatMutt.com, λέει ότι οι ιδιοκτήτες γάτων πρέπει να προτιμούν τις πολλές μικρές μερίδες γατοτροφής έναντι ενός γιγαντιαίου γεύματος για όλη τη μέρα. Οι γάτες δεν ελέγχουν πάντα τον εαυτό τους όσον αφορά στο φαγητό, οπότε χρειάζεται να το μετράς εσύ προτού το σερβίρεις.

Η ξηρή τροφή

Η Jean Hofve, DVM, ολιστική κτηνίατρος και συγγραφέας του The Complete Guide to Holistic Cat Care: An Illustrated Handbook, συνιστά για να μην παχαίνει η γάτα σου να μην της δίνεις ξηρή τροφή, αφού αποτελεί συγκεντρωμένη πηγή θερμίδων με πολλούς υδατάνθρακες και λίπη. «Η δίαιτα με υγρή τροφή ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της, καθώς περιέχει συστατικά καλύτερης ποιότητας, η υγρασία βοηθά τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη να παραμένουν υγιή και είναι πιο χορταστική». Και η γάτα σου σίγουρα θα εκτιμήσει την αλλαγή!

Η στείρωση

«Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η στείρωση είναι ένας λόγος που παχαίνει η γάτα καθώς επιβραδύνει αισθητά τον μεταβολισμό της», λέει η Dr. Justine Lee, ειδική κτηνίατρος και συγγραφέας του It’s a Dog’s Life… but It’s Your Carpet και του It’s a Cat’s World… You Just Live in It. Αμέσως μετά την επέμβαση, συμβουλέψου τον κτηνίατρο σχετικά με τη διατροφή της γάτας σου. Κανονικά, μετά τη στείρωση θα πρέπει να λαμβάνει περίπου 10 με 20% λιγότερες θερμίδες ημερησίως.

Η διατροφή για …γατάκιαgata-paxisarkia

Η Dr. Lee συμβουλεύει επίσης να μην ταΐζεις τη γάτα σου τροφή για νεαρά γατάκια μετά το πέρας των 10 μηνών γιατί είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις γάτες σε ανάπτυξη. Αφού μεγαλώσει αρκετά, άλλαξε την τροφή της με φαγητό για ενήλικες γάτες. Ακόμη κι αν η γάτα σου δεν είναι ενήλικη, η τροφή αυτή ενδείκνυται περισσότερο γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα τη βοηθήσει να παραμένει χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η περιορισμένη άσκηση

Συνήθως οι γάτες που μεγαλώνουν σπίτι δεν εξασκούνται αρκετά. Η Dr. Lee λέει πως ακόμα και 5 λεπτά έντονης άσκησης αρκούν για να μην παχαίνει η γάτα και μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία της. Οπότε βάλε ένα timer, ετοίμασε τα παιχνίδια της (δείκτης λέιζερ ή ακόμη κι ένα κουβαριασμένο χαρτί) και παίξτε μαζί.

Πηγή: helloladies