30 πράγματα που δεν ξέρουμε για τις γατούλες!

30 πράγματα που δεν ξέρουμε για τις γατούλες!

Πόσο κοιμούνται οι γατούλες; Πόσα γατάκια μπορούν να γεννήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους; Ποια ήταν η γηραιότερη γάτα στον κόσμο; 30 ερωτήματα βρίσκουν απάντηση, εδώ!

 1. Ο μέσος όρος ζωής μιας γάτας που ζει μέσα σε σπίτι είναι 15 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος για τις αδέσποτες γάτες ή αυτές που έχουν αφεντικό, αλλά ζουν στο δρόμο, είναι 3-5 ετών.
 2. Αν η ουρά της γάτας μας “τρεμοπαίζει” όταν είναι γύρω σας, αυτό σημαίνει ότι αναζητά την αγάπη σας και την προσοχή σας.
 3. Οι γάτες χρησιμοποιούν τα μουστάκια τους για να προσανατολιστούν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.
 4. Έχουν 32 μύες στο ένα τους μόνο αυτάκι.
 5. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τις γάτες και τις χρησιμοποιούσαν για να προστατεύσουν τα σιτηρά τους από τα ποντίκια.
 6. Η πόρτα για τις γάτες ήταν μια ιδέα του Ισαάκ Νιούτον. (αυτή η μικρή που συνήθως βλέπουμε σε ταινίες και είναι ενσωματωμένη στην κανονική πόρτα)
 7. Οι γάτες βλέπουν στο σκοτάδι.
 8. Υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια οικιακές γάτες στον κόσμο, οι οποίες ανήκουν σε 33 διαφορετικά είδη.
 9. Κάθε γάτα έχει μοναδικό αποτύπωμα του ρύγχους της, όπως ακριβώς οι άνθρωποι έχουν μοναδικό αποτύπωμα.
 10. Μια θηλυκιά γάτα μπορεί να αποκτήσει περισσότερα από 100 γατάκια κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ένα ζευγάρι γατιών και τα γατάκια τους μπορούν να παράγουν 420.000 γάτες επιπλέον.
 11. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο αγάπη δίνετε στη γάτα σας, τόσο περισσότερο θα σας αγαπήσει και εκείνη.
 12. Το 30% των ωρών που οι γάτες είναι ξύπνιες, το αφιερώνουν στον καλλωπισμό τους.
 13. Οι γάτες μπορούν να παράγουν πάνω από 100 φωνητικούς ήχους, ενώ οι σκύλοι μπορούν μόνο 10.
 14. Το 1897 στο Βέλγιο χρησιμοποιήθηκαν 37 γάτες για την παράδοση της αλληλογραφίας σε αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, η πρακτική αυτή σταμάτησε σύντομα, γιατί οι γάτες δεν είναι πειθαρχημένες αρκετά.
 15. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, μια οικόσιτη γάτα “γουργουρίζει” περίπου 10.950 ώρες. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ήχος αυτός που κάνει η γάτα όταν χουρχουρίζει έχει οφέλη για τον άνθρωπο.
 16. Σε δοκιμές φάνηκε ότι τελικά, η γεύση των ποντικών δεν αρέσει στις γάτες.
 17. Κατά μέσο όρο, οι γάτες περνούν το 1/3 της μέρας τους ξύπνιες και το υπόλοιπο κοιμούνται. Δηλαδή, μια εννιάχρονη γατούλα έχει περάσει ξύπνια τα 3 χρόνια ζωής της.
 18. Οι άνθρωποι και οι γάτες έχουν ταυτόσημες περιοχές του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνες για τα συναισθήματα.
 19. Τα πρώτα στοιχεία που μαρτυρούν ότι οι γάτες θεωρούνταν κατοικίδια είναι στην Κύπρο, στον τάφο μιας γάτας ο οποίος χρονολογείται 9.500 χρόνων.
 20. Κατά την Ισπανική Ιερά Εξέταση, ο Πάπας Ιννοκέντιος VIII καταδίκασε τις γάτες ως κακά πλάσματα και για το λόγο αυτό χιλιάδες γάτες κάηκαν. Δυστυχώς η θανάτωση των γατιών οδήγησε στην αύξηση του πληθυσμού των ποντικιών και επιδεινώθηκε η πανούκλα. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή και ως “Μαύρος Θάνατος”.
 21. Η πρώτη γάτα στο διάστημα ήταν γαλλικής καταγωγής και ονομαζόταν Felicetti, αλλά ήταν γνωστή και ως Astrocat. Στάλθηκε στο διάστημα το 1963 και επέζησε του ταξιδιού.
 22. Οι γάτες μπορούν να τρέξουν μέχρι και 50 χλμ/ώρα (σε μικρές αποστάσεις).
 23. Όταν οι γάτες τρίβονται πάνω στα πόδια μας δεν το κάνουν μόνο για να τους δώσουμε σημασία, αλλά οριοθετούν κ την περιοχή τους.
 24. Όταν οι γάτες των Αιγυπτίων έφευγαν από τη ζωή, τα μέλη της οικογένειας ξύριζαν τα φρύδια τους σε ένδειξη πένθους. Στη συνέχεια ταρίχευαν τη γάτα τους και την έθαβαν σε μικρό οικογενειακό τάφο. Το 1888 περισσότερες από 300.000 ταριχευμένες γάτες βρέθηκαν σε μόνο ένα νεκροταφείο.
 25. Παρόλο που σε πολλά μέρη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, η μαύρη γάτα θεωρείται σημάδι κακοτυχίας, στην Αγγλία και την Αυστραλία οι μαύρες γάτες θεωρούνται γοητευτικές και προμηνύουν καλή τύχη.
 26. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για να επιστρέψουν στο σπίτι οι γάτες χρησιμοποιούν γωνία του φωτός του ήλιου για να εντοπίσουν τη διαδρομή ή έχουν μαγνητισμένα κύτταρα που λειτουργούν ως πυξίδα.
 27. Η αγάπη προς τις γάτες ονομάζεται Αιλουροφιλία.
 28. Η μεγαλύτερη σε ηλικία γάτα στον κόσμο λεγόταν Creme Puff, ήταν από το Τέξας και πέθανε στα 38 της!
 29. Η πλουσιότερη γάτα στον κόσμο είναι η Blackie (Μαυρούλα), της οποίας ο κάτοχος Ben Rea της άφησε μέσω της διαθήκης του 15 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.
 30. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η 28η Μαρτίου είναι μέρα που τιμά τις γατούλες!
Πηγή PetFriends